BIH

PROSLAVA OLUJE U HRVATSKOJ Završen svečani mimohod

Velika vojna parada na 20. godišnjici vojne akcije

Fena

4.8.2015

Najspremniji hrvatski vojnici i policajci, te najbolje vojno naoružanje pokazani su večeras na svečanom vojnom mimohodu kojim su Zagreb i Hrvatska obilježili 20. godišnjicu akcije Oluja i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branioca.

U impresivnoj koloni, dužoj od četiri kilometra koračali su aktivni vojnici, ratni veterani, dragovoljci, vozile suvremene Patrije, moćne  pedeset tonske haubice, tenkovi M-84 i druga  motorozirano-menhanizirana oklopna vozila.

Gotovo tri hiljade učesnika i 300 vozila prolazili su sat i po zagrebačkom Vukovarskom ulicom, od Avenije Marina Držića do Savske ceste. 

Kada je nešto iza 18 sati predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna vojna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović izdala naredbu da počne mimohod, nebom iznad Zagreba proletjela su tri MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a 20 topovskih plotuna još je jednom podsjetilo na 20 godišnjicu Oluje, na činjenicu da je ta akcija krenula u petak, 4. avgusta 1995. i da su drugog dana, 5. avgusta hrvatske snage ušle u Knin, središte srpske pobune u Hrvatskoj. Kninsku zastavu na svečanost donijeli su vojni kadeti. 

Zagreb nije zaboravio ni Vukovar, dok je 204. Vukovarska brigada, u okviru pješačkog dijela vojnog mimohoda, prolazila istoimenom ulicom, građani su je bodrili aplauzom i uzvicima odobravanja. Tokom odavanja počasti poginulima u "Oluji", uprkos hiljadama okupljenih građana, tokom minute šutnje nije se čuo ni glas. 

screenshot-3

Vojni avioni patrolirali nebom tokom mimohoda

Sam vojni mimohod bio je sastavljen od tri djela: pješačkog, letačkog i oklopno-mehaniziranog. Bila je to prilika da Zagreb na jednom mjestu pozdravi hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, veterane, invalide, da vidi živopisne historijske jedinice predvođene sinjskim Alkarima, koji za nekoliko dana obilježavaju 300-tu godišnjicu viteške igre alke.

Impresivni su bili i piloti akrobatske grupe "Krila oluje", koji su pokazali dio svojih sposobnosti. U mimohodu je učestvovala inženjerija, veza, logistika, topništvo, haubice, lanseri raketa, kamioni, topovi...

Zahvaljujući tehnici i video-zidu, Zagreb se povezao i s morem, odnosno bračkim kanalom kojim su plovili brodovi Hrvatske ratne mornarice.

Vukovarskom su prošle i operativno civilne snage vatrogasci, Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja.

MiGovi, koji su ga otvorili, zatvorili su svečani vojni mimohod.

Mimohod je pratilo i više stotina zvanica, među njima hrvatski državni vrh s predsjednicom RH i vrhovnim vojnim komadantom Kolindom Grabar Kitarović, te predsjednicima Vlade i Sabora Zoranom Milanovićem i Josipom Lekom, bivši predsjednici države Stjepan Mesić i Ivo Josipović, generali iz Domovinskog rata, među kojima i general Ante Gotovina, koji je i simbol ove akcije. 

Po završetku mimohoda državni vrh uputio se na Gornji grad, gdje će na platou Gradec biti priređen svečani prijem za uzvanike, a zagrebačko obilježavanje "Oluje" završit ce vatrometom na središnjem trgu bana Jelačića.