BIH

ZENICA Počinje izgradnja stambenih jedinica za raseljene osobe

U Zenici 594 raseljene osobe iz 242 porodice

D. PAŠALIĆ

4.8.2015

U saradnji sa  Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnim ministarstvom raseljenih osoba  i izbjeglica Grad Zenica raspisao je Javni poziv raseljenim osobama sa područja grada  za podnošnje prijava za pomoć u stambenom zbrinjavanju.

Projekt se realizuje u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja  (RSP BiH).

Koordinator projekta socijalnog stanovanja je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a impelemntator je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Sredstva za izgradnju 62 stana, koliko će se graditi u Zenici osigurana su iz  Fonda Regionalnog stabnenog programa  kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope, a cilj projekta je integracija raseljenih u mjestu raseljenja.

Korisnici su raseljene osobe iz perioda 1991.-1995. godine neovisno od trenutnog formalno-pravnog statusa, koji je u potrebi za adekvatnim stambenim zbrinjavanje.

Prema službenim evidencijama iz  2014. godine u Zenici ima 594 raseljene osobe iz 242 porodice.

Pomoć raseljenim licima  podrazumijeva izgradnju stambenih jedinica u skladu sa propisanim standardima kroz izgradnju zgrada po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja, u cilju integracije u mjestu raseljenja.

Gradska uprava Zenica je za gradnju socijalnih stanova  obezbijedila parcelu, a Gradsko vijeće je usvojilo neophodne odluke koje uređuju ovu oblast kroz implementaciju projekta "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stanova".