BIH

Prijava protiv pomoćnice ministra poljoprivrede RS-a i Drage Nedića zbog zloupotrebe položaja

Djela izvršena u namjeri da steknu materijalnu korist

Fena

4.8.2015

Policijski službenici Jedinice za privredni kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijeli su Okružnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj protiv pomoćnice ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za resor veterinarstva Radmile Čojo, direktora Veterinarskog zavoda "Dr Vaso Butozan" Drage Nedića i još jedne osobe zbog sumnje da su počinili krivična djela "zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja" i "nesavjestan rad u službi".

Iz MUP-a RS su, uz navođenje inicijala prijavljenih osoba u ovom slučaju, potvrdili da za R.Č. postoji osnov sumnje da je krivična djela koja joj se stavljaju na teret izvršila na način što je, kao službena osoba Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, s namjerom pribavljanja imovinske koristi preduzeću iz Prnjavora, u 2014. godini sačinila Naredbu o stavljanju van snage Naredbe o zabrani prometa namirnica proizvođača iz Makedonije, za čiji uvoz i distribuciju u BiH je pravno lice iz Prnjavora bilo generalni zastupnik.

Čojo je sačinila naredbu, iako je znala da je Izvještaj o zdravstvenoj ispravnosti namirnica tog proizvođača, koji je predstavljao osnov za donošenje Naredbe, sačinjen po metodi koja nije akreditovana za službenu kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane.

Ona je također propustila da pokrene postupak za donošenje Naredbe o zabrani prometa namirnica dva proizvođača (jednog iz Srbije i jednog iz Hrvatske) iako je znala da su njihovi proizvodi na osnovu rezultata izvršenih ispitivanja označeni kao zdravstveno neispravni, čime je omogućila njihovo stavljanje u promet na tržištu BiH i na taj način pribavljanje imovinske koristi preduzeću iz Sarajeva i preduzeću iz Bijeljine koji su uvoznici i distributeri proizvoda tih proizvođača.

Drugoprijavljeni Drago Nedić je, u svojstvu odgovorne osobe instituta iz Banje Luke, ovlaštenog za kontrolu zdravstvene ispravnosti namirnica, u namjeri pribavljanja imovinske koristi preduzeću iz Prnjavora, potpisao Izvještaje o ispitivanju zdravstvene ispravnosti uzoraka namirnica proizvođača iz Makedonije, za čije proizvode je preduzeće iz Prnjavora uvoznik i generalni distributer za BiH.

Nedić je to uradio iako je znao da su predmetni izvještaji sačinjeni primjenom metode koja nije od nadležne agencije BiH akreditovana u svrhu službenih kontrola zdravstvene ispravnosti hrane.

Trećeprijavljena osoba, nezvanično, Biljana Pećanac, koja je zaposlena u institutu u kojem je drugoprijavljeni odgovorna osoba, prilikom ispitivanja zdravstvene ispravnosti uzoraka namirnica proizvođača iz Makedonije primijenila je metodu za koju je znala da nije akreditovana u svrhu službenih kontrola zdravstvene ispravnosti hrane od nadležne agencije BiH, te je sačinila i svojim potpisom ovjerila Rezultate o zdravstvenoj ispravnosti analiziranih uzoraka namirnica tog proizvođača.