BIH

Općina Tešanj provodi projekat harmonizacije podataka katastra i općinske gruntovnice

Vrijednost projekta 200.000 KM

M. Čabrić

4.8.2015

Općina Tešanj provodi projekat harmonizacije podataka katastra i gruntovnice. Vrijednost projekta je oko 200.000 KM, a njegov cilj je usklađivanje svih podataka o vlasništvu parcela i objekata na teritorij Općine, kao jednog od preduvjeta za lakše i jednostavnije raspolaganje imovinom.

Proces harmonizacije podataka je besplatan za građane i poslovne subjekte, a samo u Tešnju je u ovoj fazi projekta evidentirano oko 11.000 parcela sa oko 4000 vlasnika.

-Ovim ćemo građanima uštedjeti vrijeme, ali i novac. Do sada su građani da bi uskladili podatke i postal I formalno   vlasnici svojih parcela ili objekata morali plaćati sudovima  od 800 do 1.000 KM. Na ovaj način smanjitće se broj sudskih sporova jer će se utvrditi podaci o stvarnom vlasništvu I vlasnicima nekretnina. Ono što nam je posebno važno je da će se olakšati I pojednostaviti administrativni poslovi za nove investitore. Isto tako, imat ćemo I pojednostavljenje raspolaganja imovinom kod postojećih investitora prilikom kupoprodaje, davanja imovine pod hipoteku, podizanja kredita, itd. Sve u svemu, konačno ćemo imati jasnu situaciju u vezi veoma važne oblasti raspolaganja imovinom, koja je preduvjet za moderan, stabilan i siguran razvoj. Upravo u skladu sa našim opredjeljenjem da budemo što bolji partner za budućnost našim građanima I vlasnicima kapitala, nakon provedbe ovog projekta, OpćinaTešanj će postati još atraktivnija kako za domaće, tako i za inozemne investiture- kazao je Suad Huskić, načelnikOpćineTešanj. 

Projekat se uz podršku Svjetske banke I Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove provodi u tri općine u FBiH,   u Tešnju, Gračanici I Posušju. U projektu sudjeluju općine I općinski sudovi.

U toku je javni poziv građanima da potpuno besplatno urede ove evidencije. Općina je već uradila svoj dio posla, i sada se pozivaju građani da usklade podatke u Općinskom sudu.

Projekat o kojem je riječ će trajati najmanje još godinu dana, a u Tešnju će biti proveden za 7 katastarskih općina.