BIH

BILEĆA Studenti protestuju zbog neisplaćenih stipendija

Akademska 2014/2015. godina

P. M.

4.8.2015

Studenti bilećke opštine, koji su dobili stipendiju od opštine, protestovali su, zbog kako kažu neisplaćenih stipendija za akademsku 2014/2015. godinu, a koja je već završena.

Prema riječima Miloša Bajovića, studenta Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, mislili su da će stipendije dobiti nakon usvajanja budžeta, krajem juna, ali do isplate nije došlo.

- Budžetom su usvojena sredstva u iznosu od 150 hiljada KM, za stipendije. Valjda ako nešto usvajate, to znači da mora i da postoji. Dakle pare su usvojene, ali para nema - kazao je Bajović.

studenti-bajovic

Bajović: Para nema

Dodao je da su razgovarali s načelnikom Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Radom Kozjakom, poptredsjednikom Skupštine Nemanjom Papićem i  i zamjenikom načelnika Branimirom Delićem i da su im oni rekli da sve zavisi od Hidroelektrana na Trebišnjici.

- Bio je remont tri mjeseca koji još traje i HET će početi s radom u septembru i onda oni od te proizvodnje očekuju da isplate nama zaostale stipendije. Ako krene ta proizvodnja, do kraja septembra će biti dvije-tri stipendije. Oni su nama garantovali da će do kraja godine biti isplaćeno pet stipendija svima - kazao je Bajović te dodao da su ih  pozvali na novi razgovor u septembru mjesecu.

Prema njegovim riječima sastanak je trebao biti i ranije.

Gojko Radmilović, student treće godine ekologije i zaštite životne sredine u Banjaluci kaže da stipendije puno znače svim studentima.

studenti-radmilovic

Radmilović: Stipendije nam svima mnogo znače

- Stipendija za treću godinu trebalo bi da bude 120 KM, a nismo primili nijednu stipendiju za ovu godinu. Stipendije nam svima mnogo znače, nekima kao džeparac, a nekima za plaćanje privatnog smještaja. Za prethodnu školsku godinu isplatili su nam sve stipendije, a posljednju u januaru ove godine. Više puta su nam iz opštine obaćavali da će stipendije biti isplaćene, ali nijednom nisu ispunili to svoje obećanje - ogorčen je Radmilović.

Iz Hidroelektrana na Trebišnjici smo saznali da je remont  završen 10 jula, kako je i planirano, a da su svi agregati bili na mreži 11 jula, o čemu je "Avaz" pisao.

Jedan od onih koji su prisustvovali razgovoru sa studentima je i potpredsjednik opštine Bileća Nemanja Papić koji kaže da su jedino mogli da obećaju studentima da će sva dugovanja do kraja godine biti izmirena.

- Svakako će biti prioritet pri isplatama i već u septembru mogu očekivati jedan dio isplate dugovanja. Kada su u pitanju kriterijumi, opština Bileća ih nema, jer je davala stipendije svim redovnim studentima svih godina, bilo privatnih ili državnih to je bilo oko pola miliona tokom godine i to će se svakako mijenjati. Studenti koji studiraju prestižne deficitarne fakultete i studenti koji imaju visok prosjek biti  će i dalje stipendirani. Ono što bude manje sredstava ići će na uštrb prve godine i loših studenata - objasnio je Papić.

Prema njegovim riječima ukupan iznos ove godine 150.000 KM  je među većim iznosima u RS, ako ne i najveći kad je u pitanju procenat izdvajanja od ukupnog budžeta za stipendiranje studenata, a  to je nešto oko 200 studenata ove godine.

- Smanjenje budžeta za ovu prošlu školsku godinu odrazilo po broju stipendija da i dalje svi redovni studenti prime ali po pet stipendija, svakako za iduću školsku godinu da će se praviti novi pravilnik, pa se nadamo da će i studenti učestvovati u javnoj raspravi o tome da bismo stipendirali najviše najbolje studente. Stipendije se kreću od 80 KM za prvu godinu do 150 KM za postdiplomske studije - zaključio je Papić.