BIH

"Igre na Žanju" osvježenje u programu

Festival prijateljstva u Goraždu

Al. B.

4.8.2015

Ekipa "Afrika" pobjednik je Igara na Žanju, takmičenja u neobičnim disciplinama u kojem rezultati nisu bili u prvom planu. Igre na Žanju od ove godine ponovo su dio Internacionalnog festivala prijateljstva u Goraždu. Trajale su samo dva dana, ali su na šljunčani otok na Drini privukle veliki broj mladih. Nastupilo je šest ekipa, koje su se takmičile u nogometu i odbojci na pijesku, potezanju konopca, skakanju u vreći, nošenju vode u bure, dok je polufinale u jedenju sladoleda i finale u nošenju jaja održano u Domu mladih Centra za kulturu. 

Muzički dio festivalskog programa nastavljen je uz večer sevdaha, tokom koje su uz pratnju Narodnog orkestra Elvira Mudželeta nastupili Kasim Lemezan, Bećir Obarčanin, Salko Dervišević, Rijad Karić, Nedim Imširović, Amina Kunovac, Safet Bučo, Ahmedina Pljevljak, Lejla Zuko, Elmir Korda, Belma Ramović, Senad Hodžić i Meliha Lila Muhović, te Hasiba Agić i Ferid Avdić.

Slikari su nastavili rad u likovnoj koloniji „Boje prijateljstva“, mališani učestvuju u kreativnim radionicama u parku „Plavi cvijet“. U Ljetnom kinu prikazan je film „Golub sjedi na grani razmišljajući o postojanju”, u Maloj Sali Centra za kulturu predstavljene knjige „Da sveto ne izgubimo“ i „Ljuljaška od snova“, Olivere Cvetić iz Srbije, a u Velikoj sali predstava „Policajci“ Jasenka Muzaferije, u izvedbi teatra „Total“ iz Visokog.

Festivalske sadržaje, sa prijateljima iz Goražda, prate i mladi iz njemačkog Metmana i francuskog Lavala, koji su sedam dana zajedno boravili u Neumu. Međusobno upoznavanje mladih s ciljem upoznavanja sa kulturom, tradicijom i običajima BiH, Njemačke i Francuske, rezultat je projekta kojeg realiziraju ovi prijateljski gradovi. 

Mladi iz ova tri grada zajedno su položili cvijeće na spomen obilježje goraždanskoj mladosti ubijenoj tokom rata.