GLOBUS

Sin Gaddafija pretučen u zatvoru, HRW poziva na istragu

Aplelovali na libijske zvaničnike

Fena

4.8.2015

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watc (HRW) apelovala je na libijske zatvorske zvaničnike da pokrenu istragu zbog navodnog fizičkog zlostavljanja sina bivšeg libijskog vođe Moamera Gaddafija i ostalih zatvorenika u jednom kazneno-popravnom domu u Tripoliju. 

Human Rights Watch je u saopćenju, objavljenom sinoć, naveo da se na novinskom sajtu Clear News pojavio video snimak u kome se pokazuje kako jedan od stražara zatvora "Al Hadba" tuče po tabanima Al Saada Gaddafija tokom saslušanja. 

U pozadini se, kako se navodi, mogu vidjeti ostali zatvorenici koji plaču od bola nakon što su, također, pretučeni, prenosi AP. 

Sin ubijenog libijskog vođe nalazi se u pritvoru od kada su ga vlasti Nigerije izručile Libiji 2014. godine zbog optužbi za ubistvo jednog fudbalera dok je bio na čelu Libijske fudbalske federacije, kao i za druge zločine. 

Zatvor "Al Hadba" nalazi se pod kontrolom saveznika vlade u Tripoliju, koju podržavaju islamski pobunjenici. 

Nakon svrgavanja dugogodišnjeg lidera Moamera Gaddafija, Libija je podijeljena između vlade u Tripoliju, na zapadu, i međunarodno priznate vlade sa sjedištem u Tobruku, na istoku.