BIH

Prijedlog za smjenu Gorana Zupca upućen Vijeću ministara

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH

D. K./S. D.

4.8.2015

15:17 Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj je sjednici u Sarajevu jednoglasno donio odluku o smjeni Gorana Zupca, direktora SIPA-e - potvrdio je za "Dnevni avaz" Žika Krunić, predsjedavajući Odbora.

Krunić je pojasnio da je na sjednici Nezavisnog odbora, zbog hitnosti i nenadanog održavanja sjednice, fizički pristupilo čeiri od ukupno devet članova Odbora, no, u telefonskom kontaktu i ostali članovi su dali saglasnost na to da se pokrene smjena direktora SIPA-e. S time je odluka bila jednoglasna, iako ovo tijelo nema institut telefonskog održavanja sjednica.

- Potpisao sam akt o prijedlogu smjene i već ga uputio Vijeću ministara, a paralelno s tim uputio sam i dopis SIPA-i da pokrene prijedlog za smjenu direktora i da u skladu s tim vodi računa o zakonitosti - kazao je Krunić.

O smjeni Gorana Zupca odlučit će Vijeće ministara, koje bi o ovom pitanju trebalo održati sjednicu.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je jučer kao neosnovanu žalbu odbrane Gorana Zupca i potvrdilo prvostepenu presudu Suda BiH kojom je Zubac osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu, koja neće biti izvršena ukoliko ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravomoćnosti presude.

Sud BiH je, podsjećamo, u martu ove godine proglasio Zupca krivim jer nije pružio podršku drugim policijskim agencijama tokom februarskih protesta prošle godine, kada je, između ostalog, zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.

Advokat Gorana Zupca ranije je najavio da će odbrana uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH.

15:10 Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović na svom je Facebook profilu objavio kako je Nezasivni odbor upravo donio odluku o smjeni Gorana Zupca sa mjesta direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te da je ta odluka upućena Vijeću ministara BiH na potvrđivanje.

semso-zubac12

Uskoro opširnije.