GLOBUS

Pikasova slika od 25 miliona eura zaplijenjena na brodu na Korzici

Privukla pažnju francuskih zvaničnika

Fena

4.8.2015

Pikasova slika u vrijednosti procijenjenoj na više od 25 miliona eura, za koju španske vlasti smatraju da se ne može iznositi iz zemlje, zaplijenjena je u petak na brodu na francuskom otoku Korzika, saopćila je u utorak novinskoj agenciji AFP francuska carina.

- Pokušaj izvoza u Švajcarsku iz carinskog biroa u Bastiji, gradu na Korzici, Pikasove slike "Glava djevojke" u četvrtak privukla je pažnju francuskih zvaničnika - objasnila je carina u saopćenju.

Dan kasnije, agenti carine iz Calvia na Korzici "su došli na brod koji je prevozio ovo djelo, a pristao je u luku Calvi" i tražili "dokumenta koja se odnose na ovu sliku", nastavlja se u tekstu.

Kapetan broda nije mogao dati nijedan valjan dokumenat za ovo djelo, kao ni odluku pisanu na španskom jeziku u maju 2015. godine od španskog Nacionalnog suda, koja tvrdi da se radi o španskom nacionalnom blagu koje ni u kom slučaju ne može izlaziti iz Španije.

Ova slika "procijenjene vrijednosti na više od 25 miliona eura", prema carini, vlasništvo je Jaimea Botina, slavnog španskog bankara čija je porodica učestvovala u fondaciji Santander banke 1857. godine.

Sedamdesetdevetogodišnji čovjek, koji je bio između 1999. i 2004. godine potpredsjednik, nije bio na brodu, vlasništvo kompanije čiji je on akcionar i plovi pod britanskom zastavom, precizirao je AFP-u glasnogovornik carine.

Zahtjev za izvozom registriran u Bastiji nije napravljen na njegovo ime, također je dodao.

Prvi zahtjev je dostavljen u decembru 2012. godine u Španiji da se definitivno iznese slika s teritorije u London.

Ministar kulture se tome usprotivio i 2015. godine Nacionalni sud, najviši španski sud, ocijenio je da se djelo "ne može iznositi" jer spada u "nekretnine od kulturnog interesa, koja nemaju pravo napuštati nacionalni teritorij".

Francuske vlasti sada očekuju eventualne zahtjeve Španije da vrati djelo.