SVAKODNEVNICA

Šta trebate napraviti prije dolaska bebe?

Promjena životne svakodnevnice

(Dž. Č.)

4.8.2015

Život nakon dolaska djeteta ili više njih više nikada neće biti isti. To ste zasigurno čuli već mnogo puta. Životne navike se mijenjaju i vaša se svakodnevica mijenja iz korijena. Navike spavanja i hranjenja, higijenske navike i još mnogo toga dobit će neku novu rutinu i uvelike utjecati na vaš život, prenosi portal Sve za bebe.

I sve je to divno i slatko, ali može vas natjerati da se sa sjetom sjećate nekih prošlih vremena.

Isto se dogodilo i kolumnistu i piscu Toniju Hammeru te je on na svoj karakterističan i duhovit način u Huffington Postu poručio: Ovih 5 stvari morate napraviti prije nego što dobijete djecu.

1. Ostajte dugo budni

Ostajte budni do dugo u noć, čak i ako radite sutra ujutro. Nemojte ni pomišljati na to da ste umorni. Tek kada budete imali dijete kojemu izlaze zubi i ne spava više od 45 minuta u komadu po noći, shvatit ćete što znači biti umoran i žalit ćete za danima kada ste mogli biti budni do ranog jutra i to svojom voljom, poručuje Hammer. Kada imate dijete shvatite da zapravo možete funkcionirati i sa vrlo malo sna. Zato slobodno ostajte budni dugo i to svojom voljom.

2. Spavajte dugo

Da, sigurno ćete pomisliti kako je to u potpunoj suprotnosti s ovim prije napisanim. Ali znate li onaj osjećaj kada vam se spava još malo, a onda se samo okrenete na drugu stranu i odspavate? E, toga više nema kada stigne dijete. Hammer tvrdi kako je od rođenja sina budan već u 6.30 sati ujutro i sa sjetom se sjeća vremena kada je mogao ustajati u vrijeme kada se njegovo tijelo dovoljno odmorilo . Nemojte imati grižnju savjesti jer ste subotu, recimo, prespavali do podne. Neka ste.

3. Jedite tople obroke što češće

Prije rođenja djeteta par većinom ima isplanirane dane i drže se rasporeda obroka. Kada djeca bacaju hranu jedno na drugoga, plaču i istovremeno ih treba presvući, okupati, uspavati ili nešto drugo, rijetko ćete kada imati priliku jesti tek svježe pripremljeni obrok. Uvijek se može podgrijati, ali jesti svježe i toplo čim je gotovo nešto je što piscu Toniju Hammeru posebno nedostaje otkada mu se rodio sin.

4. Održavajte vaš dom čistim

Vjerojatno mislite kako to nije ni potrebno naglašavati. Držite dom urednim koliko možete i stignete, ali kada imate dijete vaš se standard, kada je riječ o čistoći doma, drastično mijenja . prije ste mogli provesti cijeli vikend pospremajući i lašteći površine do visokog sjaja, ali kada je u kući i dijete vjerojatno jedino što stignete je sve samo pobrisati papirnatim ručnicima , okrenuti se oko sebe i pomisliti: Zašto da se "ubijam" u čišćenju danas kada će već ujutro opet sve biti isto?, piše Hammer. "Uživajte u čistoći vašeg doma dok nemate djece!"

5. Uživajte u tišini

Živimo ubrzan život okruženi medijima, glazbom i sve većom općom bukom koja nas okružuje. Kada ste u mogućnosti, isključite sve uređaje koje stvaraju zvukove ili buku i jednostavno uživajte u tišini i slušajte samo svoje disanje. Čujete  li taj divni zvuk? To je tišina koju nećete imati puno prilika čuti kada imate dijete jer će vašim domom odzvanjati plač, razni povici i vriskovi.