VIJESTI

Humanitarci iz Italije sa mališanima iz udaljenih tešanjskih sela

Ljetni raspust im žele učiniti sadržajnijim i ljepšim

Autor:M. Č.

4.8.2015

Humanitarna organizacija "Budućnost za porodice" iz Švicarske više od decenije pomaže socijalno ugroženima i bolesnima na području Općine Tešanj. Tokom ljetnog raspusta, u saradnji su humanitarnom organizacijom "Qwarki" iz Italije, upriličili su bogat program za mališane iz više udaljenih sela tešanjske općine.

jablanica-ljetni-kamp-08-15

Foto: Avaz (Druženje mališana u ljetnom kampu)

Kod osnovne škole u Jablanici desetine mališana iz Jablanice, Karadaglija, Čaglića,  Ripne, Tugovića i drugih udaljenih nasela tešanjske Općine, kroz sportske i zabavne sadržaje se druže sa vršnjacima i volonterima iz Italije.

- Dolazi nam puno djece ovdje. Učimo jezik s njima, a i oni znaju neke naše riječi. Igramo različite igre. Nadamo se da ćemo igrati fudbal, košarku, odbojku, a upoznat ćemo i nove prijatelje Italijane - kažu nam Danis i Elmar, učesnici kampa.

danis-i-elmar

Foto: Avaz (Danis i Elmar: Upoznat ćemo nove prijatelje)

- Jablanica je veoma lijepo mjesto, kao i okolna sela. Došli smo ovdje da mališanima obogatimo ljetni raspust i da se s njima družimo - kazala je Jennifer Stone Wig, predsjendica  HO "Budućnost za porodice" iz Švicarske.

 Uz druženje i tradicionalne sportove, italijanski volonteri su mališane iz Tešnja podučavali i tradicionalnim igrama iz Italije, poput igre s balonima napunjenim vodom.

- Novac prikupljamo organizirajući javne zabave u Italiji, pošto sam ja profesionalni klaun. Novac usmjeravamo da bismo mališanima u udaljenim područjima obogatili sadržaje  tokom ljetnog raspusta - kaže Fabio Meola iz italijanske HO "Qwarky".

Kako saznajemo, u sklopu ljetnog kampa upriličit će se i besplatan pregled zuba za sve učesnike kampa.