BIH

KRIMOLOVCI U JUNU Zaprimljeno 282 pozivа i 17 korisnih informacija

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama

A. Vr.

4.8.2015

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u junu 2015. godine registrirali su ukupno 282 pozivana telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 17 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela koji je uspostavljen na web stranici SIPA-e u februaru ove godine, zaprimljeno je 30 prijava, od čega 18 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama i oružjem. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 35 je zajedno sa izvještajima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po osam je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristigle su 23 povratne informacije od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela. Na osnovu ovoga utvrđeno je da je postupanje po navedenim informacijama rezultiralo podnošenjem nadležnom tužilaštvu dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 112 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505, navode iz SIPA-e.