GLOBUS

Morski organizmi otkriće nove detalje o nestalom avionu

Novi detalji o nestalom malezijskom avionu MH370

Srna

4.8.2015

Morski organizmi na dijelu krila aviona koji je pronađen na ostrvu Reunion u Indijskom okeanu mogli bi da otkriju nove detalje o nestalom malezijskom avionu MH370.

Morski račići bi mogli da pruže informaciju o tome koliko je dugo dio krila bio u vodi, prenio je AFP.

- Ukoliko se pokaže da su morski račići stariji od datuma pada aviona, to će ukazati da ne potiču od olupine - rekla je profesorica bioloških nauka Univerziteta Makari u Sidneju Melanie Bishop.

Ona je dodala da bi dalja analiza ovih organizama mogla da ukaže na temperaturu vode kroz koju je dio olupine prolazio, a u zavisnosti od vrste morskih račića pronađenih na dijelu krila, istražioci bi, takođe, mogli da utvrde lokaciju na kojoj se on nalazio. 

Ekspert za geologiju Hans Georg Herbig rekao je da, ako se ispostavi da su morski račići iz porodice Lepas, onda se sa sigurnošću može reći da se nesreća dogodila u hladnim morskim područjima jugozapadne Australije. 

Potraga za "boingom 777" avio-kompanije "Malaysia Airlinesa", koji je nestao 8. marta prošle godine na letu od Kuala Lumpura do Pekinga sa 239 putnika i članova posade, bila je skoncentrisana na južni dio Indijskog okeana, blizu Australije. 

Prošle sedmice dva metra dugačak dio krila, sa morskim račićima prikačenim na površini, pronađen je blizu francuskog ostrva Reunion, a stručnjaci su potvrdili da pripada "boeingu 777". 

Tehnički eksperti, uključujući ljude iz kompanije "Boeing", počeće sutra istragu da bi utvrdili da li dio pripada nestalom malezijskom avionu.