VIJESTI

Pendeš i Jeleč na godišnjici "Oluje"

Na poziv iz Hrvatske

Srna

4.8.2015

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš potvrdila je da će ona i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleč, na poziv hrvatskih vlasti,  prisustvovati obilježavanju 20-godišnjice hrvatske vojne akcije "Oluja".

"Oružane snage BiH nisu dobile poziv, ali je poziv upućen ministru odbrane i načelniku Zajedničkog štaba kao gostima. Jedan poziv upućen je od ministra odbrane, a ja sam dobila poziv koji su potpisali hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović", objasnila je Pendešova za "Večernji list", izdanje za BiH.

Ona je ponovila da niko nije dobio poziv u Oružanim snagama BiH i da na taj način neće učestvovati u mimohodu.

"Znam, međutim, da su pozive dobili komandanti zbornih područja  gardijskih brigada i vjerujem da će se najveći dio njih odazvati i učestvovati na svečanosti", rekla je Pendešova.

Na pitanje na koji način su upućeni pozivi zvaničnicima HVO-a, ona je rekla da nije sigurna na koji način je to dogovoreno, ali da zna da su od Ministarstva odbrane zatražene zastave iz rata.

Komentarišući ulogu HVO-a u zajedničkim  akcijima, među kojima je i  "Oluja",  ministar odbrane BiH rekla je da smatra "legitimnom takvu operaciju u kojoj je hrvatski prostor trebalo osloboditi kako bi se prognanici vratili domovima, a država pod svoj suverenitet vratila svaki pedalj teritorije".