GLOBUS

Bami tužila EULEX zbog otkaza nakon otkrića da su njeni šefovi uzimali mito

Velika afera koja je potresla Kosovo nastavlja se na sudu, tužiteljici prijetili

Redakcija

4.8.2015

Afera koja je krajem prošle godine potresla Kosovo, kada je britanska tužiteljica Marija Bami (Maria Bamieh) optužila visokopozicionirane zvaničnike u Tužilaštvu EULEX-a za korupciju i uzimanje mita, dobila je svoj nastavak.

Veze s političarima

Ugledni londonski list "The Guardian", naime, objavio je jučer da je EULEX - najveća strana misija Evropske unije - koristila ovlasti da ušutka zviždača koji je otkrio dokaze o korupciji - upravo tužiteljicu Bami.

Stoga je Bami tužila EULEX. Tvrdi da je otjerana s posla nakon što je otkrila da "visoki zvaničnici primaju mito". I ona i njen advokat dobili su zvanično upozorenje od EULEX-a da bi mogli biti procesuirani i poslani u zatvor ako otkriju detalje slučaja o stranama koje ne sudjeluju u postupku, uključujući potencijalne svjedoke, navodi "The Guardian".

screenshot-4

Foto: The Guardian (Faksimil jučerašnjeg teksta u londonskom listu)
 
- Tvrdnje tužiteljice Bami, uz pisanje kosovskih medija o njenom slučaju, stvorile su utisak da EULEX postaje dio problema za koji je ustvari formiran da riješi - piše londonski list te napominje da je misija EU na Kosovu do sada koštala milijardu eura te da je uspostavljena s ciljem hvatanja "velikih riba" među kosovskim političarima koji su umiješani u organizirani kriminal.

U najnovijoj izjavi Bami ističe da su prijetnje EULEX-a da će biti procesuirana samo kulminacija trogodišnje kampanje da je spriječe u objavljivanju dokaza o korupciji.   

- Uprkos tome, neće me zaplašiti - poručuje Bami u izjavi i dodaje da i ova posljednja dešavanja dokazuju dokle su pojedini moćnici spremni ići da bi spriječili otkrivanje detalja.  

Njen advokat Piter Dali (Peter Daly) smatra da je prijetnja EULEX-a usmjerena ka tome da ih spriječi da dođu do svjedoka za svoj slučaj.

- Uz vrlo neobičan zahtjev za anonimnošću i želju da ovo prođe neopaženo, bez daljnjeg proučavanja, ove prijetnje mom klijentu i meni izgleda da se ne uklapaju u funkciju EULEX-a kao zaštitnika vladavine zakona - kazao je Dali, prenosi "The Guardian".

Tužiteljica Bani počela je raditi za EULEX 2008. godine te tvrdi da je otjerana prošlog ljeta zbog pokušaja da otkrije korupciju i uzimanje mita među visokim zvaničnicima u uredu.  

Tvrdi da je dokaze otkrila dok je prisluškivala telefon jednom osumnjičenom za kriminal, koji je radio kao Vladin službenik na Kosovu. Tada se otkrilo da visoki zvaničnici EULEX-a uzimaju mito u stotinama hiljada eura, navodi londonski dnevnik.

Pismo sudu

Nakon žalbi lokalnim vlastima i zahtjeva da se provede puna istraga, na Bami su, prema njenim riječima, kolege počele vršiti pritisak i na kraju je otjerana s posla. S druge strane, EULEX je objavio da sumnja da je tužiteljica Bami odgovorna za "curenje" povjerljivih informacija. Ova Britanka odbacila je optužbe svojih šefova, uz napomenu da se medijima obratila tek nakon što je suspendirana.  

Ovih dana, kako piše "The Guardian", EULEX je pisao sudu kojem je Bami podnijela tužbu, tražeći "punu privatnost i anonimnost u svim fazama procesa"! Ako zahtjev bude usvojen, to će spriječiti medije da izvještavaju o slučaju “Bami", uprkos tome što su se sve utjecajne medijske kuće već bavile ovom temom.

EULEX značajno udario na vladavinu prava, Brisel bi trebao biti zabrinut

Šah Kureši (Shah Qureshi), šef odjela advokatske kuće "Bindmans", koja vodi tužbu tužiteljice Bami protiv EULEX-a, kazao je da su "pravne prijetnje posebno neobične, ali i zlobne".

- Fundamentalni aspekt funkcioniranja vladavine prava jeste da se advokatima ne prijeti krivičnim procesuiranjem samo zbog toga što predstavljaju svog klijenta. Prijetnje advokata EULEX-a u suprotnosti su s ovim osnovnim principom. Ovo je značajan udarac na vladavinu prava u Velikoj Britaniji i nama je žao zbog toga. Činjenica da ovaj napad dolazi od organizacije koja je osnovana da bi štitila vladavinu prava trebala bi biti izvor najdublje zabrinutosti u Briselu i na Kosovu - kaže Kureši, prenosi "The Guradian".

Portparol EULEX-a, dodaje ugledni dnevnik, odbio je komentirati navode o tužbi Bami, kao i tvrdnje o upućenim prijetnjama.

Prozvala šefa Ratela, šefa pravnog odjela Bonfiljija, te glavnu tužiteljicu Novotnu

Podsjetimo, prištinski list „Koha Ditore" objavio je u oktobru 2014. godine detalje o korupciji u EULEX-u te sprezi tužilaca EULEX-a s kosovskim kriminalcima, tajkunima i političarima.

screenshot-5

Foto: Agencije (Bonfiljio, Ratel i Novotna: Bami ustvrdila da uzimaju mito)

Tužiteljica Bami, između ostalog, optužila je tada jednog od svojih šefova, tužioca s kanadskim i britanskim državljanstvom Džonatana Ratela (Jonathan) da je opstruirao njene istrage, da je korumpiran i da je jedan od onih koji su se potrudili da njoj ne bude produžen ugovor.

Bami je, nadalje, optužila šefa pravnog odjela EULEX-a Silvija Bonfiljija (Silvio Bonfigli) da je sakrio dokaze da je uz neke druge kolege korumpirana i Jaroslava Novotna, glavna tužiteljica EULEX-a, te da su strani tužioci bili bliski različitim osobama kosovskog podzemlja.

Tada su tužiteljicu Bami tražile sve svjetske agencije, a ona je za francuski AFP izjavila da su visoki zvaničnici i osoblje EULEX-a korumpirani.

- Da, oni uzimaju mito - kategorična je bila Bami.