BIH

Za mandat zarade oko 300.000 KM, ali ne daju “bijeli hljeb”

Iako je vladajuća elita dala obećanje

Autor:S. D.

4.8.2015

Politički analitičari i nevladin sektor ocjenjuju da se vladajuće elite u BiH ne žele odreći privilegije zvane “bijeli hljeb“ iako za vrijeme jednog mandata, primjerice, državni ministri ili poslanici zarade čak 300.000 KM, a neki i više od tog iznosa, što radnik s prosječnim primanjima ne može zaraditi ni za cijeli radni vijek.

Sramotno ponašanje

Ovu tvrdnju potkrepljuju činjenicom da Dom naroda Parlamenta BiH, ni pet mjeseci nakon što je Predstavnički dom, na inicijativu SBB-a, usvojio izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojima se ministrima i poslanicima ukida pravo na dobivanje plaće godinu po isteku mandata, ovaj zakon nije uvrstio na dnevni red nijedne sjednice.

Ivica Ćavar, projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa koji godinama prati rad Državnog parlamenta,  kaže da je očigledno da nema saglasnosti unutar parlamentarne većine da izmjene ovog zakona usvoji i Dom naroda da bi on stupio na snagu.

- Dom naroda još ne želi staviti ovaj zakon na dnevni red, što govori da još postoje opcije koje se ne žele odreći ove beneficije. A sramotno je, nefer i nepošteno prema 550.000 neuposlenih, prema onima koji svaki dan ostaju bez plaća i prema umirovljenicima da državni dužnosnici, koji za jedan mandat mogu zaraditi i do 300.000 KM, još žele i mogućnost da za godinu dobiju i 55.000 KM "bijelog hljeba" - kaže Ćavar za "Avaz".  

Otpor vlasti

Srđan Vukadinović, politički analitičar, ističe da vladajuća većina i na ovaj način pokazuje svoju beskrupuloznost.

- Vladajuća elita pokazuje ovim da se ne žele odreći ovih privilegija, iako su nakon protesta prošle godine narodu obećavali da će ukinuti "bijeli hljeb". Vjerovatno će i većina ovih koji sada vladaju dočekati vrijeme kada će i oni uzimati takva primanja, jer je riječ o neuspješnim pojedincima koji se nemaju gdje vratiti - ističe Vukadinović.

srdjan-vukadinovic

Foto: Avaz (Vukadinović: Neuspješni pojedinci)

U Predstavničkom domu PFBiH Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, koji podrazumijeva ukidanje "bijelog hljeba", nikada nije razmatran iako ga je SBB prije nekoliko mjeseci uputio u parlamentarnu proceduru. Nasir Beganović, predsjedavajući Kluba SBB-a u tom domu, kaže da se ovaj prijedlog našao na dnevnom redu prve od ukupno dvije održane redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ali da je naknadno skinut.

nasir-beganovic

Foto: Avaz (Beganović: Nećemo odustati)

- Jasno je da u vladajućoj većini postoji popriličan otpor prema tome da se ukine "bijeli hljeb", ali SBB očekuje da se ove izmjene što prije nađu na dnevnom redu i nećemo odustati od namjere da se te privilegije ukinu, čime ostvarujemo ogromne uštede u budžetima - kaže Beganović.

  • Od 2008. do 2015. na ime „bijelog hljeba“ isplaćeno oko 9 miliona KM
  • Zvaničnici na „bijelom hljebu“ mogu biti čak iako su smijenjeni ili ako su neku funkciju obavljali makar jedan dan
  • Nema ograničenja koliko neki funkcioner može koristiti ovu privilegiju po isteku mandata