GLOBUS

SIRIJA Američke snage izvele vazdušnji napad s ciljem zaštite pobunjenika

Borba protiv sirijskih vlasti i IS-a

Srna

4.8.2015

SAD su izvele prvi vazdušni napad u Siriji s ciljem zaštite pobunjenika koji se bore protiv sirijskih vlasti i džihadista iz "Islamske države", saopšteno je iz Pentagona.

- Prvi odbrambeni američki napad na sirijskoj teritoriji izvršen je 31. jula da bi se pomoglo pobunjeničkoj grupi `Nova Sirija`, koju smo obučavali", rekao je juče portparol Pentagona Bil Jurban.

Visoki američki zvaničnik saopštio je da su američki avioni bombardovali položaje džihadističke grupe "Al Nusra", što je bio odgovor na napad na pobunjenike koje su  SAD uvježbavale.

Prema riječima portparol Bijele kuće DŽoša Irnesta, nije isključeno da SAD bombarduju i snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada ako budu morale  da zaštite pobunjenike koje su uvježbavale.

Vašington time najavljuje snažnije uključivanje  u građanski rat koji već četiri godine potresa Siriju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je da su kontraproduktivne dodatne mjere koje su SAD nagovijestile u znak podrške borbi sirijskih pobunjenika protiv režima Bašara al Asada. 

"Kontraproduktivno je javno iznositi da će obučene američke oružane grupe biti pod zaštitom avijacije međunarodne koalicije, predvođene SAD, koja interveniše u Siriji", rekao je Lavrov ocjenjujući da bi onda međunarodna koalicija mogla da gađa bilo koju metu u Siriji.