KULTURA

TREBINJE Savina otvorila Treći festival mediteranskog filma

Svečano dodijeljeni "Zlatni platani"

P.M.

4.8.2015

U Trebinju je jedna od najljepših glumica bivše Jugoslavije Savina Geršak otvorila Treći festival mediteranskog filma. Nagradu "Zlatni platan" Savina je svečano uručila glumcu Petru Božoviću, a drugi "Zlatni platan" u ime Neder Arnerić preuzeo je glumac i reditelj Radoš Bajić.

Otvarajući festival, Savina je istakla da je došla u Trebinje po staru Savinu, koja je ostala u sjećanjima publike prije 30 godina.

- Ovo zaista nisam očekivala. Nemam riječi i zaista ste me iznenadili. Hvala vam! - rekla je Savina kojoj je za poseban umjetnički pečat u mediteranskom filmu uručena "Izuzetna povelja Leotara".

Zahvaljujući se na dodijeljenoj nagradi, Petar Božović izjavio je da bi došao u Trebinje i da ne prima nagradu.

film-festival-14-savina-gersak

- Trebinje je grad u kojem bih volio i mogao da živim. "Zlatni platan" mi mnogo znači ali manje od Trebinja. Nagrade najviše znače u mladosti kada se borite za neke kritike - rekao je Božović.

Iako nije bila u mogućnosti da dođe u Trebinje, prisutne je tonskim zapisom pozdravila i Neda Arnerić.

- Ova nagrada mi je veoma značajna, naročito jer se desila poslije Milene Dravić, koja ju je dobila prošle godine. To me obavezuje da svojim radom dokažem da sam je zaslužila - rekla je Neda i dodala da misli kako je nagrada uslijedila nakon uloge u filmu "Za kralja i otadžbinu“, reditelja Radoša Bajića.

Preuzimajući nagradu u Nedino ime, Radoš Bajić rekao je da je u Trebinju poslije 25 godina, a da Neda svima šalje tople pozdrave sa Sjevernog pola gdje se trenutno nalazi na putovanju koje je zakazala mnogo prije nego što je saznala da je dobitnik "Zlatnog platana".

- Petra nisam vidio veoma dugo i dok sam ga, kao i vi, gledao onako velikog i gorostasnog kako dostojanstveno prima ovo izuzetno priznanje, palo mi je na pamet da smo se prije 40 godina fotografisali on, Bogdan Diklić i ja u Ljubljani. Želim mu sve najbolje i da napravi velike uloge koje su pred njim - rekao je Bajić, čestitajući uručene nagrade ovogodišnjim laureatima.

U ime grada domaćina prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Nedjeljko Ćebedžija, koji je rekao da će se oni iz uprave potruditi da Trebinje svima otvori i vrata i srce.

- Želimo da svaki put kada dođete u naš grad ne budete gosti, već domaćini. Neka ovih nekoliko dana prođe u dobrom druženju, kvalitetnim i uspješnim projekcijama, ali i idejama za nove filmske projekte, a nadam se da će bar neki od njih biti snimljeni u Trebinju - naveo je Ćebedžija.

film-festival-10

- Nadamo se da će ovaj festival ispuniti svoj zadatak i 'dovući' domaće i strane produkcijske kuće da snimaju filmove u Hercegovini, što može biti veoma važan ekonomski činilac za čitav region - naglasio je Peđa Milojević, selektor i umjetnički direktor festivala.

U okviru svečanog otvaranja festivala, prikazani su filmovi "Hercegovina", Ivana Čolaka i "Čudo neviđeno", Živka Nikolića, u kojem igraju ovogodišnji gosti - Savina Geršak i Petar Božović.

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Alpe adria kulturna mreža iz Beča i Javna ustanova "Kulturni centar" iz Trebinja. Posebna zahvalnost upućena je Elektroprivredi RS, hidroelektranama na Trebišnjici, Elektrohercegovini, Herc gradnji, Udruženju CORIE, vinarijama Anđelić, Sekulović i Petijević i restoranima Stara Hercegovina, Bendiš i Ognjište.