NAUKA

ZANIMLJIVO, ALI I ZASTRAŠUJUĆE Evo šta bi se desilo da planeta Zemlja na 5 sekundi ostane bez kisika!

Činjenica je da kisik radi puno više za naš cjelokupni okoliš

Autor:(D. K.)

4.8.2015

Svakodnevno najmanje pažnje pridajemo upravo onome bez čega nikako ne možemo, a to je zrak, odnosno kisik. Iako ga uzimamo zdravo za gotovo, bez njega ne možemo, i dovoljno je samo nekoliko sekundi bez kisika da ostavi trajne, pa i fatalne posljedice na naš organizam.

Diply.com navodi nekoliko zanimljivosti o tome što bi se dogodilo s našom planetom Zemljom da u potpunosti ostane bez kisika na samo pet sekundi. Iako je lako reći da možemo držati dah na neko vrijeme i da će sve nakon toga biti u redu, činjenica je da kisik radi puno više za naš cjelokupni okoliš.

Za početak, svi koji su vani, naročito neodjeveni (kao npr. na plaži) istog trena bi imali jake opekline od sunca. Kisik koji se nalazi u zraku naime štiti našu kožu od štetnih UV zraka, i bilo bi dovoljno i tih pet sekundi da ona bude previše izložena opasnom zračenju.

Također, nestalo bi vode, jer njen važan sastojak upravo i jest kisik. Ovo se odnosi i na nestanak mnogih biljki koje sadržavaju visok udio vode.

Nebo bi se usred dana u potpunosti zacrnilo. Manje čestica od koje se svjetlost može odbijati pretvorilo bi nebo u tamno, gotovo skroz mračno.

Svi neobrađeni komadi metala 'priljepili' bi se jedni uz drugo. Jedina stvar koja zapravo sprječava metalne predmete da se 'spoje' jest kisik, a nestankom njega naprosto bi se zavarili razni dijelovi metala.

Zemljina kora na površini bi se smrvila, jer se ona zapravo sastoji 45 posto od kisika.

Svačije unutrašnje uho bi eksplodiralo. Da, dobro čitate - ljudi bi izgubili oko 21 posto zračnog pritiska u ušima, pa unutrašnji dijelovi slušnog sustava ne bi izdržali.

Sve zgrade koje su izgrađene od betona kolapsirale bi. Kisik je najvažnija veza kemijskih sastojaka betona koji ga drži čvrstim, pa bi njegovim nestankom podrška nestala i zgrade bi se naprosto urušile.

A što bi se dogodilo da količina kisika na Zemlji postane duplo veća?

Iako bi to dobro utjecalo na ljudski organizam zbog više energije, najzanimljivija posljedica više kisika bili bi gigantski kukci. Tako bi pauci primjerice bili puno veći nego sada, jer veličina kukaca i insekata ovisi o količini kisika u atmosferi.

Očito je da je i u kisiku, kao i u mnogim stvarima u životu, stvar u prikladnoj mjeri, prenosi Dnevnik.hr.