KOLUMNE

Haram novac

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ

4.8.2015

Vladajuće stranke u BiH ne žele na dnevni red Doma naroda Parlamenta BiH, ali ni Federalnog parlamenta uvrstiti izmjene zakona koji podrazumijeva ukidanje privilegije koja zvaničnicima i godinu po isteku mandata omogućava punu plaću, tzv. bijeli hljeb, što je inicirao Savez za bolju budućnost. Zato su Zakon o radu, za koji radnici kažu da krši njihova prava, usvojili preko noći. To je jasan pokazatelj da se ova vlast ne želi odreći nijedne privilegije koju su ranije vladajuće elite opečatile zakonskim rješenjima. 

Iako su nakon prošlogodišnjih protesta gladnih i obespravljenih te u strahu od dodatnog rasplamsavanja bunta vlastodršci obećali da će se odreći ove privilegije, sadašnjim ponašanjem su pogazili, kao i bezbroj puta do sada, dato obećanje i još jednom prevarili i izigrali građane. 

Da je vlast neosjetljiva i potpuno odnarođena, svjedoči i suma od skoro 800.000 KM, koliko su ukupno dobili poslanici iz bivšeg saziva Federalnog parlamenta od prošle godine do danas i dokazali da ona stara poslovica da "nema hljeba bez motike" u njihovom slučaju ne važi. Doduše, vladajući političari odavno su pokazali da za njih ne važe ni Božiji ni ovozemaljski zakoni, izuzev ako ne idu njima u korist. 

Najzornije to pokazuje i nepoštivanje stava Rijaseta Islamske zajednice u BIH, odnosno fetva-i-emina, kojeg je jedan vjernik pismeno pitao je li „bijeli hljeb“ haram novac, budući da nije zarađen, a u odgovoru je jasno naznačeno da su u vremenu velikog siromaštva u BiH takva primanja nemoralna i neprimjerena.  

Ovakav stav trebao bi biti obavezujući, prvenstveno za zvaničnike iz SDA, kojih je najviše među onima koji jedu nezarađeni hljeb i koji se izdaju za vjernike. Kada bi svi oni priznali da je „bijeli hljeb“ ujedno i haram, onda bi te pare morali i vratiti. A to teško da će iko doživjeti od ovakve vlasti. Ali jedno je sigurno - gladni narod im taj hljeb sigurno neće halaliti.