REGION

PLJAČKAJU I KRADU Hrvatska gangsterska porodica teroriše Dansku

Na ime socijalne pomoći uzeli 9 miliona eura

(N. K.)

3.8.2015

Najozloglašenija porodica u Danskoj ponovo je divljačkim ponašanjem izazvala bijes tamošnje javnosti. Da kojim slučajem socijalna sigurnost nije kamen temeljac danskog društva, mnogobrojna porodica Levaković, na čelu koje je 46-godišnji Džimi, živjela bi nomadskim životom poput njihovih zaboravljenih rođaka u Hrvatskoj.

Osim što imaju više od 45 članova koji su u Dansku pristizali jedan za drugim od sredine 70-ih i ujedno počinili na danskom tlu gotovo hiljadu krivičnih djela, Levakovići svaki mjesec primaju izdašnu socijalnu pomoću koja se broji u desetinama hiljada eura.

Tamošnje službe izračunale su da su ih Levakovići, otkad su u Danskoj, koštali vrtoglavih 9 miliona eura – od socijale i zdravstva do boravka u zatvoru.

Ipak, nakon samopromocije glave porodice, takozvanog Džimija Bossa 007 u televizijskim emisijama i na društvenim mrežama, Danci su riješili da ih vrate u Hrvatsku.

Za razliku od Danaca, koji izlaz vide jedino u zasluženoj deportaciji Levakovićevih u Hrvatsku s obzirom na porijeklo, Džimi u ime cijele svoje nepoželjne gangsterske porodice poručuje: “Dansko, nećeš nas se samo tako riješiti! Mi Romi smo itekako ujedinjeni i držimo se zajedno! Dokazat ćemo vam to!”

gimi-the-boss-levakovic-4

Ako se danska odlučnost sprovede u djelo, čim odsluže zatvorske kazne, u Hrvatsku bi mogli da se vrate osuđeni pljačkaš banke Jure Levaković (27), ulični razbojnik i provalnik Stefan Levaković (52), pljačkaši penzionera Đango i Stefan Levaković, nasilni pljačkaš Dolar Levaković, te švercer cigareta i kradljivac Alpaćino Levaković (24). U Danskoj žive čak četiri generacije te porodice, a korijenje su zasadili Džimijevi roditelji, koji su ga, kako tvrdi, kao trogodišnjaka odveli iz Hrvatske na dansku teritoriju i postavili na noge.

Dansko pravosuđe je već ukinulo dozvole o prebivalištu nekima od Levakovića, koji su time izgubili i neka od prava, i to nakon niza presuda protiv te romske porodice za šarolik spektar kriminalnih djela. Levakovići bi mogli da budu deportovani u Hrvatsku osim ako danske institucije ne uvaže njihovu treću žalbu zaredom.

Zbog mora informacija koje samo pristižu iz danskih medija, taj klan i Hrvatska drži pod budnim okom. O Levakovićima su čak snimljeni i dokumentarci. U pojedinim novinskim člancima izdvojeni su kao primjer uspješne porodice koja živi na lovorikama vlastite snalažljivosti.

Posljednje hapšenje zbog kojeg je Džimi završio u zatvoru, a onda i na naslovnici tabloida, bilo je 1. maja, kada se sukobio s drugim Romom, inicijala J.T., tražeći pritom od svoje 14-godišnje kćerke da mu donese pištolj. Ona je to odbila, a kako nije prestajao da viče jer je bio pijan, pozvana je policija, koja je kod Džimija u vrijeme hapšenja našla 22.000 američkih dolara, piše Jutarnji.hr.

Pred policijom je tvrdio da nije kriv, da pištolj nije njegov, te da je novac trebalo da posluži za kaparu, najam, ali i kao prva rata za novi stan u Motalaveju. Ipak, ako mu se krivica dokaže sudskim putem, sud bi mu, osim zatvorske kazne, mogao da odredi i progon iz zemlje uz zabranu ulaska od čak 12 godina.