REGION

BOR LEŽI NA ZLATU Amerikanci u Srbiji otkrili najveće nalazište u svijetu

Bogatstvo vrijedno gotovo 18 milijardi dolara

Autor:(Mi. K.)

3.8.2015

Američka rudarska korporacija "Friport Mekmoran" i njihovi partneri iz kanadske kompanije "Reservoar minerals" pronašli su u okolini Bora jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svijetu, pišu srbijanski mediji.

Prema informacijama, Amerikanci su na području "Čukaru peki", na dubini između 558. i 559. metra,  pronašli zlato.

U njemu je otkriven gotovo nevjerovatan sadržaj od 25,7 posto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude! Prema do sada istraženim ležištima u svijetu, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Holister u Americi, gdje se izvlači 27,20 grama zlata po toni rude.

O kako vrijednom otkriću je riječ, najbolje govori podatak da su "Friport" i Kanađani do sada u okolini Bora otkrili 65 miliona tona rude sa srednjim sadržjem bakra od 2,6 posto i zlata od 1,5 grama po toni!

I ne samo to, najnovija istraživanja pokazuju i da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra u kom je sadržaj bakra 10,75 posto i zlata od 10,86 grama po toni! U drugom sloju rude, debljine 46 metara, pronađen je još bogatiji depozit od 15,85 procenata i 16,77 grama po toni zlata.

Šta su Amerikanci i Kanađani pronašli, najbolje govori podatak iz literature da se ležišta sa jedan posto bakra, ukoliko ih prate odgovarajuće količine rude, smatraju - izuzetno profitabilnim!

Računajući bruto vrijednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po zvaničnim cijenama na Londonskoj berzi metala, proizilazi da se u okolini Bora krije bogatstvo vrijedno gotovo - 18 milijardi dolara! A ovo su tek prvi rezultati, budući da Amerikanci i Kanađani nastavljaju s geološkim istraživanjima.