BIH

BAJRAMOVIĆ Do kraja sedmice odluke o protestima i generalnom štrajku

Konsultativni sastanak predstavnika granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata

Fena

3.8.2015

15:40 - Predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Ismet Bajramović izjavio je danas, nakon konsultativnog sastanka s predstavnicima granskih sindikata, da će do kraja sedmice Glavni odbor SSSBiH odlučiti o održavanju protesta pred zgradom Vlade FBiH, te o pozivanju na odgovornost i smjeni Federalne vlade.

Upitan o najavljenom generalnom štrajku, Bajramović je rekao da će njegovo održavanje biti neophodno ukoliko poslodavci budu odugovlačili s usklađivanjem općeg kolektivnog ugovora, te da štrajk će biti usmjeren prema njima a ne prema Vladi, jer su poslodavci sada potpisnici tog ugovora umjesto Vlade. 

Dodao je da će SSSBiH u Ustavnom sudu FBiH pokušati osporiti novi Zakon o radu jer smatraju da je neustavno usvojen u oba doma Parlamenta FBiH, te da su Međunarodnoj organizaciji rada poslali zahtjev za njegovo preispitivanje a da od Međunarodne konfederacije sindikata očekuju podršku u tim aktivnostima.

Bajramović je naveo da će članstvu SSSBiH biti upućeno uputstvo s nabrojanim radničkim pravima  koja su umanjena novim zakonom i odredbama koje im predstavljaju najveću prijetnju.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da će od resornog ministarstva tražiti odgovor da li je njihov poslodavac Uprava Elektroprivrede BiH ili uprave rudnika da bi znali s kim da usaglašavaju kolektivni ugovor, od kojeg očekuje da bude bolji od važećeg.

14:50 U Sarajevu je počeo konsultativni sastanak predstavnika granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, ali neće biti odlučivano o generalnom štrajku.

fotografija-11

Iz Saveza navode da će na sastanku biti razmatrane aktivnosti vezane za Zakon o radu, ali da to tijelo nema nadležnost za donošenje odluke o generalnom štrajku.

Više pojedinosti bit će poznato nakon sastanka.

fotografija-2