GLOBUS

Ukrajina: Četiri vojnika poginula u vrijeme mirovnih pregovora

Na separatističkom proruskom istoku

Fena

3.8.2015

Četiri ukrajinska vojnika su poginula u protekla 24 sata na separatističkom proruskom istoku u vrijeme kada se održava susret predstavnika dviju strana prije pokretanja novog sporazuma o povlačenju oružja s linije fronta.

- Izgubili smo četiri vojnika i još petnaest je ranjeno u intenzivnim borbama i pucnjavi - pobunjenika, rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lissenko na konferenciji za novinare.

Situacija u zoni sukoba je bila "krajnje napeta u nedjelju", dodao je glasnogovornik, optuživši pobunjenike da su pucali "na naseljenu četvrt" u pravcu Donjecka, uporišta pobunjenika i Mariupolj, stratešku luku i posljednji veliki grad u zoni sukoba pod kontrolom vlade iz Kijeva.

Pobunjenički pucnji s oružjem kalibra 152 milimetra iz Luganska, separatističkog glavnog grada, gađali su mjesto Stanica Luganska, desetak kilometara od Luganska, prema istom izvoru.

Oružje kalibra iznad 100 milimetara su trebale povući obje strane s linije fronta prema mirovnim sporazumima potpisanim u Minsku u februaru zahvaljujući francusko-njemačkom posredovanju.

Novi susret je predviđen za ponedjeljak poslijepodne u bjeloruskom glavnom gradu između izaslanika iz Kijeva i onih sa separatističkih teritorija na istoku u toku kojeg bi trebao biti potpisan dodatni sporazum o povlačenju oružja kalibra od 100 milimetara, tenkova i minobacača.

- Takav sporazum bi trebalo da bude potpisan 3. augusta najkasnije, i ostaće deset dana zatim za provođenje - naglasio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u jednom razgovoru u nedjelju.

Više od 6.800 osoba, većinom civila, smatra se nestalim na istoku Ukrajine od početka sukoba između proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga u aprilu 2014. godine.

Novo primirje je uspostavljeno 15. februara na separatističkom istoku, ali smrtonosna razmjena vatre se nastavlja gotovo svakodnevno.