BIH

TUZLA Radnici TTU najavili proteste u petak

Traže materijalno zbrinjavanje radnika i uvezivanje radnog staža

M. AHMEDIĆ

3.8.2015

Sindikalna organizacija Tvonice transportnih uređja (TTU) Tuzla i Savez sindikata metalaca TK održali su konferenciju za medije kako bi kazali javnosti da TTU može da posluje i da ima najbolje reference u kantonu, te su najavili i nove proteste ispred Vlade TK.

- TTU je privredno društvo sa najboljom referencom kada je u pitanju Tuzlanski kanton, a to je generator razvoja metaloprerađivačke industrije. Ona može da posluje jer posao traži ovu tvornicu. Odluka Vlade TK, da TTU ide u stečaj, a nema rješenje za materijalno zbrinjavanje radnika i uvezivanje radnog staža, to je privredno neiskustvo ili ekonomska i politička nedozrelost - kazao je Mešan Vildić, predsjednik Sindikata metalaca TK.

Dalje je naveo da ovo privredno društvo ne može da napreduje, jer nema nadzornog odbora, praktično nema ni direktora, nema svog računa, te, tvrdi, definitivno ne može poslovati na takav način.

- Ima samo protočnu firmu ITT preko koje posluje i nemaju uvida u poslovanje podračuna ili računa. Svi pričamo o mega projektima koji se zovu elektroenergetski projekti, tj. izvrda Bloka 7 i izvrda Termoelektrane Banovići. Ko će to uraditi ako nemamo privredno društvo TTU koje je u bivšoj Jugoslaviji bilo najpoznatije po izradi transportnih sistema, filtera...Zato i u Livnici i u TTU treba da se formiraju nadzorni odbori, da se da sitna simbolična pomoć da se pokrenu. Kasnije će se iz realizacije postojećih poslova ta privredna društva pokušati spasiti - istakao je Vildić.

Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne organizacije TTU-a zbog navedenih problema u ovoj tvornici, najavio je nove proteste. 

- Pozivamo sve radnike TTU-a da u petak, 7. augusta, dođu u krug tvornice odakle ćemo u 10 sati krenuti na proteste ispred Vlade TK. Tražit ćemo ispunjenje naših zahtjeva, od kojih je materijalno zbrinjavanje radnika i uvezivanje radnog staža - podvukao je Terzić.