BIH

Počele "dežure" u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine: Ovo je muzej svih nas!

Aktivnosti građanske akcije ''Ja sam Muzej''

Fena

3.8.2015

Aktivnosti građanske akcije ''Ja sam Muzej'' koje uključuju svakodnevna dežurstva u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine počele su danas u toj instituciji kulture.

Brojne javne ličnosti, kulturni, sportski i akademski radnici te učenici i studenti žele podsjetiti bosanskohercegovačku i međunarodnu javnost na činjenicu da je najveća i najznačajnija muzejska institucija u BiH zatvorena gotovo tri godine, te utjecati na odgovorne da se ovaj problem što hitnije riješi.

Prvog dana u Muzeju će dežurati Vedrana Seksan, Srđan Vuletić, Zdravko Grebo, Adisa Bašić, Ibrahim Spahić, Danijela Dugandžić, Dubravka Zrnčić-Kulenović, Memnuna Zvizdić i Mirjana Musić.

Dežurstva će trajati od 10.00 do 18.00 sati i očekuje se da će se dnevno na njima smjenjivati od deset do 15 ljudi.

Oni će imati priliku da vide kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja, obići muzejske zbirke i izložbu "Čuvari muzeja" te snimiti videoporuku kojom će apelovati na rješavanje statusa ove institucije. Ujedno će se potpisati na simbolični panel "Dežura", kao i u knjigu utisaka koja će ostati u trajnom vlasništvu ove institucije.

U ime organizatora projekt koordinatorica Udruženja ''Akcija'' Ines Tanović-Sijerčić novinarima je kazala da je odziv ljudi vrlo veliki.

- To pokazuje da građani nisu zaboravili ovaj muzej, da im nije jednostavno prolaziti pored zatvorenih vrata - naglasila je ona.

Pojasnila je da se akcijom ''Ja sam Muzej'' želi promijeniti javni imidž Zemaljskog muzeja u medijima i javnosti te ukazati na tešku i neodrživu egzistencijalnu situaciju u kojoj se nalazi ova institucija kulture.

Pjesnikinja Adisa Bašić je istakla da se akciji odazvala jer želi da se konačno odgovori na pitanje o statusu Zemaljskog muzeja.

- Izgleda da smo se pomirili s tim da su vrata ove institucije zatvorena. To se mora promijeniti - poručila je Bašić.

Načelnica Odjeljenja za etnologiju u Zemaljskom muzeju Lebiba Džeko smatra da je ova akcija pravi način da se skrene pažnja na Muzej i njegove probleme. Sretna je, kaže, zbog činjenice da je akcija ideja nevladinog sektora i da su građani zainteresirani za tu instituciju.

Sutra, drugog dana akcije "Ja sam Muzej" u Zemaljskom muzeju BiH dežurat će Adnan Jahić, fra Nikica Vujica, Gorana Mlinarević, Besima Svraka, Alija Pirić, Jasna Jelisić, Selma Spahić, Moamer Kasumović i Ferida Duraković.