REGION

Propala inicijativa za rezoluciju o genocidu nad Albancima

U parlamentu u Prištini

Fena

3.8.2015

Kosovski parlament nije danas izglasao rezoluciju o genocidu nad Albancima tijekom posljednjeg rata, koju su podnijele tri oporbene stranke, javlja Tanjug.

 Protiv rezolucije glasovalo je 55 zastupnika, za je bilo 42, dok su pet zastupnika bila suzdržana.

 Inicijativu je podnio pokret Samoopredjeljenje zajedno sa Savezom za budućnost Kosova i Inicijativom za budućnost Kosova. 

 Oni, naime, smatraju da su pripadnici srpske sigurnosnih snaga počinile genocid nad Albancima u Pokrajini tijekom posljednjeg rata.

 Direktor Ureda za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je kako bi usvajanje rezolucije o genocidu u kosovskoj skupštini onemogućilo normalan dijalog Beograda i Prištine i dovelo u pitanje sve što je do sad postignuto briselskim sporazumom.

 Đurić je u petak rekao kako je siguran da srpska predstavnici u kosovskoj skupštini neće podržati takav prijedlog i istaknuo da odluka pokrajinske vlade ne bi smjela biti donesena bez konzultacija sa Srbima na KiM.

 "To bi vrlo otežalo razgovore o normalizaciji i morali bismo ozbiljno razmatramo što i kako dalje nakon tog poteza, koji bi bio neprijateljski prema našoj zemlji i narodu", rekao je Đurić.

 Inicijativu je u petak Predsjedništvu kosovske skupštine predložila voditeljica grupe Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Donika Kadaj Bujupi, a taj prijedlog su podržale ostale parlamentarne skupine.

 AAK je jedna od najjačih oporbenih partija u kosovskom parlamentu, a njenom lideru Ramushu Haradinaju, bivšem vođu OVK, dva puta je suđeno u Haagu za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom i oba puta je oslobođen.