BIZNIS

BIHAĆ Na 9 dunuma uzgaja lješnik

Plantaža Alije Mešičića u Velhovu

S. TULIĆ

4.8.2015

Alija Mešičić iz Bihaća odlučio se na podizanje plantaža i uzgoj lješnika kako bi se, kako kaže, bavio nečim što drugi nemaju. Uz hobi u kojem uživa, poboljšao je kućni budžet. 

Prvi plodovi

U Velhovu je prije šest godina podigao prvu plantažu na 1,5 dunumu, a prije tri godine na 7,5 dunuma zasadio je još jednu. 

- Koliko je isplativo, tek ćemo vidjeti, jer ga uzgajam šest godina i tek sada bi trebali biti prvi plodovi - govori vlasnik prve plantaže lješnika u ovom kraju. 

Zasadio je sorte istarskog okruglog dugog lješnika, čiji je plod krupniji, crveni rimski te nekoliko domaćih sorti. Kaže kako se za poticaje nikome nije ni obraćao te dodaje da radi isključivo za vlastite potrebe. 

Mnogo truda

Uzgoj lješnika zahtijeva mnogo truda, a sadnice može uzgojiti sam. Cijena na tržištu je od četiri do pet KM. Alija ih nabavlja u poljoprivrednim apotekama, a za novi nasad na plantaži od 7,5 dunuma sadnice je sam uzgojio. 

Poslovna saradnja

Zasade je ove godinje napala gljivica monilija zbog čega će urod podbaciti i dati možda tek deset posto od maksimalnog uroda. Za plasman su se već zainteresirali neki partneri, s kojima će uspostaviti poslovnu saradnju.