BIH

Pozdravljeno usvajanje saobraćajne politike BiH

Za BiH ova Osnovna mreža uključuje auto-put i željeznički pravac duž koridora "Vc"

Srna

3.8.2015

Delegacija EU u BiH pozdravila je usvajanje Okvirne saobraćajne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH.

EU u proteklim godinama sve više pažnje posvećuje povezivanju građana i poslovnih subjekata širom Unije radi promocije održivog ekonomskog rasta, navodi se u pisanoj izjavi Delegacije EU u BiH.

U pisanoj izjavi se ističe da je EU proširila napore da bi joj se pridružile i zemlje zapadnog Balkana tako što će uložiti milijardu evra tokom sljedećih pet godina u razvoj i međusobno povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture.

Ove godine dostupno je više od 100 miliona evra u vidu sufinansiranja iz pretpristupnih sredstava (IPA dva) za sve zemlje.

Ova finansijska pomoć, zajedno sa ponudom daljeg kreditiranja i investiranja, biće dostupna za nadogradnju ili za izgradnju dijelova Osnovne mreže kao što je dogovorilo šest zemalja zapadnog Balkana.

Za BiH ova Osnovna mreža uključuje auto-put i željeznički pravac duž koridora "Vc", auto-put "dva a" iz Gradiške kroz Banjaluku, uz povezivanje sa koridorom "Pet ce" južno od Zenice.

Ova mreža uključuje i luke Šamac i Brčko na rijeci Savi, te Međunarodni aerodrom Sarajevo.

"Hitni projektni prioriteti u 2015. godini za BiH usmjereni su na izgradnju prekograničnih mostova na Svilaju i Gradišci, uključujući granične prelaze i prilazne puteve", navodi se u izjavi.

Delegacija EU u BiH smatra da je usvajanje Okvirne saobraćajne politike BiH 30. jula u parlamentu BiH jedan od dva neposredna preduslova za pristup sredstvima EU u 2015. godini.

Drugi preduslov za najrelevantnije projekte je izrada investicionih planova.

Investicioni odbor u BiH treba da pripremi ove planove do 27. avgusta 2015. godine, kada se održava samit zemalja zapadnog Balkana u Beču.

Iz Delegacije EU u BiH pozivaju vlasti u BiH da prioritetno i ponovo okupe investicioni odbor u BiH radi ispunjavanja ovog roka.