VIJESTI

Bosanski Šamac još trpi zbog prošlogodišnjih poplava: Vlast ne pomaže, a sve odnijela

Više od godinu dana nakon katastrofalnih poplava

E. HALIMIĆ

4.8.2015

Više od godinu dana nakon katastrofalnih poplava u maju prošle godine Bosanski Šamac i dalje nosi teške ožiljke nezapamćene katastrofe. Prema procjenama predsjednika Skupštine općine Predraga Marinkovića, ukupna šteta na infrastrukturi i u privredi je oko 100 miliona KM. Pomoć, osim od međunarodnih donatora, nisu dobili. Onu od Vlade RS  još čekaju. 

 Snažan osjećaj

- Moment koji ću zapamtiti do kraja života jeste ono jutro kada voda ulazi u grad. Nisam mogao biti svjestan da je u roku od sat-dva voda u centru grada bila duboka oko metar i po. Ljudi bježe pred bujicom, taj vrisak djece i uplašenih odraslih ljudi, to je nešto što se nikad neće zaboraviti. To je snažan osjećaj, taj trag ostaje do kraja života - kaže Marinković.

U organizaciji Udruženja "Infohouse" i Mreže „Brana“ u okviru projekta „Medijski kombi“ ekipa novinara obišla je poplavljena područja na sjeveru. Tragovi nivoa vode vidljivi su na većini zgrada u centru grada. Marinković nas je dočekao u privremenom sjedištu ove općine, koja je trenutno smještena u proizvodnim pogonima prijeratnog diva, a sada posrnule kompanije "Uniglas". 

Opasni otpad

- Mi sada vodimo pregovore s Vladom RS o tome da se obezbijedi dio sredstava za pomoć privrednicima koji su izgubili sve u poplavama - kazao nam je Marinković. 

On je istakao da je više od 3.000 šlepera otpada izvezeno van grada i spaljeno.

predsjednik-skupstine-opstine-predrag-marinkovic

Marinković: Ježim se na pomisao o poplavi

- Ja sam po struci doktor veterinarske medicine, s obzirom na to da je ovo stočarski kraj, imali smo više od 3.000 leševa životinja, koje smo uspjeli ukloniti i spriječiti zaraze koje bi mogle biti opasne po ljude. Poplava nam je pokazala da su naše komšijske općine iz FBiH i RS najviše pomogle, pokazalo se koliko nesreće može ujediniti ljude – rekao je Marinković.  

Firma dan prije poplava počela s radom

Posjetili smo kompaniju "GDO Mitrović", koja zapošljava 36 radnika, a bavi se proizvodnjom gornjih dijelova obuće. Primila je grant sredstva za obnovu od USAID-a. 

Vlasnik ovog preduzeća Milenko Mitrović rekao nam je da je fabrika počela s radom 14. maja 2014. godine, a poplava je počela 15. maja! 

- Faktički, radili smo jedan dan. Danas radimo, ali s velikim problemima, naše mašine bile su totalno uništene. Uspjeli smo dio mašina osposobiti, a ostale smo posudili, oko 40 posto mašina nam je posuđeno. Ima nekih najava da bismo mogli dobiti sredstva iz Fonda solidarnosti, ali za sada ništa – kazao je Mitrović.