BIH

Otvorena džamija u Karakaju

Svečanost u Medžlisu IZ Zvornik

M. B.

3.8.2015

U prisustvu velikog broja povratnika u Zvornik i okolna naselja, Zvorničana koji žive u dijaspori i gostiju iz drugih dijelova BiH, jučer je svečano otvorena novoizgrađena džamija u naselju Karakaj kod Zvornika, koja se nalazi u neposrednoj blizini državne granice sa Srbijom.

Njena izgradnja je započela 1991. godine i prekinuta je početkom agresije na našu zemlju, da bi se radovi nastavili 2006. godine, nakon intenzivnijeg povratka Bošnjaka u taj kraj. Prema riječima Hasana Grebića, predsjednika Građevinskog odbora, objekt je koštao oko 270. 000 KM, a sredstva su osigurali Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, manjim dijelom institucije entiteta RS, i brojni pojedinci, od kojih su neki donirali i iznose veće od 10 hiljada KM.

Prisutnim vjernicima se u ime reisu-l-uleme IZ BiH, Huseina ef. Kavazovića, obratio njegov izaslanik Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski, koji je pozvao vjernike i sve Zvorničane na zajedništvo s ciljem građenja bolje budućnosti. On je svečano i otvorio džamiju u Karakaju, zajedno sa hadži Abdulahom Ramićem, koji je uz mještanina Muju Đilića dao najveći pojedinačni doprinos u njenoj izgradnji.

- Ovaj događaj je dokaz pobjede graditelja nad rušiteljima i govori da je dobro u ljudima uvijek jače od drugih nagona- rekao je Mustafa ef. Muharemović, predsjednik Medžlisa IZ Zvornik.

Dodao je da je jučerašnja svečanost bila 23. zvanično ovorenje obnovljenog islamskog vjerskog objekta na području Zvornika nakon agresije, što je dokaz povratka života u ovaj kraj.

Džamija se nalazi uz sami magistralni put Zvornik – Tuzla, i u početku će se u njoj obavljati džuma-namazi i vjerska pouka za djecu povratnika u naselja Karakaj, Lipovac i Đile.

Uz  vjerske velikodostojnike u Karakaj su došli i brojni predstavnici političkog života. Među njima je bio i Zoran Stevanović, načelnik općine Zvornik, čije su obraćanje i pozivi na mir i suživot izazvali veliko odobravanje prisutnih.

 

 Ž8 = M. B.