VIJESTI

Svečano otvorena džamija u Batuši

Medžlis Islamske zajednice Gornji Vakuf

I.S.

3.8.2015

Nakon 27 godina, od kad je postavljen kamen temeljac, mještani gornjovakufskog naselja Batuša, svečano su otvorili džamiju.

Naime, džamija u Batuši je počela sa izgradnjom 1988. godine, ali što zbog rata, što zbog drugih stvari ona nije nikad svečano otvorena.

Batuša je staro naselje u Gornjem Vakufu, mjesto koje je iznjedrilo mnoštvo alima, a najpoznatiji među njima bio je muderis Gazi Husrev begove medrese Ahmed efendija Burek koji je 1938. godine bio kandidat za reisu-l-ulemu kada ga je pobijedio Fehim efendija Spaho.

batusa2

Manifestacija otvorenja džamije u Batuši počela je u četvrtak poslije akšam namaza i trajala je tri dana. Džamiju je otvorila hadži Mulija Zukić, supruga rahmetli hadži Mehmeda Zukić, jednog od većih vakifa džamije u Batuši. Ceremoniji otvorenja džamije prisustvovali su mnogobrojni gosti kako iz vjerskog tako i iz političkog i kulturnog života.

Otvorenju džamije prisustvovalo je više od pet hiljada ljudi koji su toplo dočekani od strane domaćina. U razgovoru sa gostima mogle su se čuti samo riječi hvale za organizatore, džematski i građevinski odbor. Posebno se ističe aktivnost više od 50 omladinaca koji su na svakom koraku dijelili vodu prisutnima, dok je na malonogometnom stadionu upriličen ručak za sve goste.

U ime džematskog i građevinskog odbora prisutnima se obratio hadži Kasim Filan jedan od najvećih vakifa u džematu Batuša ali i šire, koji je prisutne upoznao sa svim vakifima koji su pomogli izgradnju džamije u Batuši.