GLOBUS

OŠTRA MJERA MOSKVE Putin spaljuje sve proizvode sa Zapada!

Ruski predsjednik potpisao uredbu

Autor:(Mi. K.)

3.8.2015

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu po kojoj će u njegovoj zemlji biti uništeno sve ono što uprkos sankcijama dolazi sa Zapada putem crnog tržišta.

Tako su se na njegovoj meti našli mnogobrojni proizvodi: "Coca-Cola", sirevi, slatkiši, tjestenina, ali i proizvodi od mesa i mlijeka, i sve ostalo što se nekad u Rusku Federaciju uvozilo iz Amerike, Kanade, Australije, zemalja Evropske unije, Australije i Norveške.

Kontrasankcije

Moskva je prije godinu dana tim državama uvela kontrasankcije jer su zbog ukrajinske krize one kaznile Ruse strogim ekonomskim mjerama i na svojoj teritoriji zabranile niz ruskih proizvoda. Kako je premijer te zemlje Dmitrij Medvedev objasnio, bit će uništen svaki poljoprivredni proizvod, sirovina ili namirnica za koje se dokaže da su stigli sa Zapada.

- Nažalost, količina proizvoda koja je zabranjena u našoj zemlji bila je u stalnom porastu. Morali smo da reagujemo. Oni su ilegalno na našoj teritoriji - istakao je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.

Isto je pojašnjeno i u uredbi

- Sve što vodi porijeklo iz zemalja koje su odlučile da uvedu ekonomske sankcije ruskim entitetima i/ili pojedincima, ili koje su samo podržale tu odluku, a zabranjen mu je uvoz u Rusiju, podleže uništenju - stoji u dekretu koji će stupiti na snagu 6. avgusta. 

Od novih mjera zaštite ruskog tržišta bit će pošteđena samo roba koju je neki pojedinac u Rusiju unio radi sopstvene upotrebe i koji za to ima dokaz.

Izazvali negodovanje

Takva vijest iz Rusije izazvala je opšte negodovanje u Evropi i Americi, a mnogi mediji istakli su da će Putinova politika prema uvozu najviše pogoditi Ruse, koji su navikli da konzumiraju australijsku govedinu, holandsku šargarepu i evropski sir. Ipak, drugi navode da u takvim mjerama ruski lider vidi šansu da uradi više za domaću privredu i njen razvoj.

Inače, Putin je u međuvremenu produžio trajanje embarga na uvoz robe sa Zapada na još godinu dana, što znači da će trajati do avgusta 2016.

Podsjetimo, SAD su u sredu proširile listu sankcija prema Rusiji i na njoj se našlo nekoliko kompanija povezanih s Genadijem Timčenkom, bliskim Putinovim prijateljem.