GLOBUS

NIGERIJA Vojska oslobodila oko 180 talaca Boko Harama

Izveli ofanzivu prema Aulariju

Fena

3.8.2015

Vojska je u nedjelju saopćila da je oslobodila 178 talaca Boko Harama, od kojih je 101 dijete i da je zarobila zapovjednika islamističke grupe u toku vojne operacije.

- Nigerijska vojska je izvela ofanzivu prema Aulariju na putu koji vodi u Bamu - 70 kilometara južno od Maidugurija, najvećeg grada na sjeveroistoku - naveo je u saopćenju Tukur Guso, glasnogovornik vojske.

- U toku operacije 178 osoba je spašeno od terorista, od kojih je 101 dijete, 67 žena i 10 muškaraca. Zapovjednik terorista Boko Harama je zarobljen živ - dodao je on.

Nigerijska vojska je već saopćila da je oslobodila stotine žena i djece koje je držao u zaroljeništvu Boko Haram posljednjih mjeseci, posebno u šumi Sambisa, jednom od skrovišta te grupe, sada povezane s organizacijom Islamska država (IS).

Nešto ranije, vojska je saopćila da je oslobodila 30 talaca, od kojih 21 dijete i sedam žena u blizini Dikva, oko 90 kilometara istočno od Maidugurija, zatim 59 talaca, od kojih 29 žena i 25 djece u toku operacije u blizini Konduga, grada koji se također nalazi na putu koji povezuje Maiduguri i Bamu.

U nedjelju nigerijska vojska je saopćila da je izvela zračne udare na selo Bita, nedaleko od šume Sambisa, gdje se Boko Haram pripremao da započne ofanzivu.