BIH

VELIKA DJELA VELIKIH STRUČNJAKA Novi život za malenu Ernu

Još jedan human gest Poliklinike "Karabeg"

A. S.

3.8.2015

Za sedmogodišnju Sarajku Ernu Lelo od prošle sedmice započeo je novi život. Zahvaljujući humanom gestu Poliklinike "Karabeg" iz Sarajeva i dobrim ljudima koji su finansijski pomogli porodicu Lelo, Erna bi se uskoro mogla u školskoj klupi pridružiti i ostalim školarcima.

Uspješna kontrola

Simpatična djevojčica imala je kompletan rascjep nepca. Brojni obilasci drugih ustanova nisu donijeli rezultat i na kraju je odluka pala da se povjerenje ukaže provjerenom timu ljekara,  u kome je jedna od važnijih karika i prof. dr. Reuf Karabeg.

- Erna na ovu operaciju čeka pet i po godina. Tri puta je bila primljena na operativni zahvat na drugom mjestu, ali svaki put je rečeno da se ne smije uspavati. Zahvalna sam timu doktora iz ove poliklinike na želji da mi dijete operiraju humanitarno, ali i na velikom profesionalizmu i hrabrosti da je uopće operiraju - kaže Ernina mama Merima, naglašavajući da joj kćerku sada očekuju tretmani kod logopeda.

otac-kcerka-i-doktori

Malena Erna sa ocem i doktorima

Operaciju su besplatno, bez finansijske naknade, osim Karabega, još radili prof. dr. Faris Fočo, maksilofacijalni hirurg i dr. Danijela Crnogorac, plastično-rekonstruktivni hirurg. Ovaj zahvat je bio kompleksan i sa anesteziološke strane. Zahvaljujući izvanrednoj tehničkoj opremljenosti Poliklinike, ali i educiranosti i stručnosti anesteziologa na ovom zahvatu, pacijentica je bezbjedno uspavana i probuđena. Opću anesteziju je podnijela izvanredno, te je samo desetak minuta nakon buđenja uredno komunicirala.

- Kontrola je pokazala da je s Ernom sve, hvala Bogu, u redu. Post-operativnih znakova infekcije ili propadanja tkiva nema. Očekujem da će i infekcije nosa sada biti mnogo rjeđe - kazao je Fočo, dodajući da Ernu u dogledno vrijeme očekuje još korekcija usne.

Zadovoljstvo uspješnom operacijom pokazao je i prof. dr Karabeg, provjereno ime u plastično-rekonstruktivnoj hirurgiji u BiH i regionu.

Socijalna strana

- Kada smo saznali za tešku socijalnu situaciju porodice, odlučili smo se da Ernu operiramo bez finansijske naknade za hirurški tim. Nismo samo rješavali estetski dio zahvata, važnija je funkcionalna i socijalna strana. Želimo da Erna bude dobro i da što prije krene u školu, da lijepo govori i normalno se hrani - dodao je Karabeg.

Povjerenje roditelja

amela-karabeg

Direktorica Poliklinike "Karabeg" primarijus dr Amela Karabeg podvukla je da je sada važan specijalista logoped za rehabilitaciju Erninog govora, te da očekuje ljepšu budućnost za djevojčicu.

- Ponosna sam za povjerenje roditelja koje su nam dali, ali i na tim ljekara i medicinskih sestara naše Poliklinike koja je radila ovu operaciju - kazala je Amela Karabeg.