BIH

Obnavlja se glamočka džamija u Malkočevcima

Izlivena prva ploča

Ale Kamber

2.8.2015

Nakon džume namaza 31.07.2015.godine u glamočkoj gradskoj džamiji Zulumiji, dio džematlija se zaputio prema dva kilometra udaljenom naselju Malkočevci u kojem se, nakon prethodno odrađenog čišćenja terena oko ostataka džamije Malkoč-bega, pristupilo i njenoj obnovi.

- Džamija je srušena tokom Drugog svjetskog rata i do sada nije obnavljana. Sve vrijeme joj je zubu vremena odolijevao čitav zid sa mihrabom koji će originalni i ostati dio obnovljene džamije a koja će se obnoviti u izvornom obliku i istim kamenom od kojeg je bila i sagrađena - kazao je sarajevski Glamočak Emin Švrakić, koji je i inicirao obnovu džamije u svom rodnom selu, te koji iznalazi sredstva, dodavši da će se izgradnja odvijati onim tempom kako sredstva  budu prikupljana.

Činu učenja dove, klanja kurbana i početka obnove džamije, uz Glamočane,  prisustvovala je i nekolicina Livnjaka, Duvnjaka, Hercegovaca i ostalih Švrakićevih znanaca, a dovu je proučio Suad ef. Šanjta, glamočki imam na povremenom radu u inostranstvu, koji privremeno mijenja glavnog glamočkog imama Muhameda ef. Dragolovčanina  koji je u vrijeme ove manifestacije bio na godišnjem odmoru.

Dva Emina

Kako i dolikuje ovakvim prilikama, svi prisutni su počašćeni kolačima, sokovima i drugim delicijama, a posebno zanimljiva činjenica je bila da su se na temeljima džamije u Malkočevcima zatekla dva Emina - Emin Švrakić, koji je jedan od najzaslužnijih i za obnovu Bakr-babine džamije na sarajevskom Bistriku i ove u svom rodnom selu i dvoipogodišnji Emin Spahić, najmlađi sudionik spomenute manifestacije čija je majka Sanela Dizdar (udato Spahić) iz ovoga sela.

Mali Emin je u Malkočevcima povremeno, ali, kako nam je kazao 73-godišnji povratnik u Malkočevce Muharem Verunica, u selu ima nekoliko djece i nekoliko omladinaca i omladinki, a ukupno se vratilo po 4-5 bošnjačkih i srpskih porodica koje su i do rata živjele ovdje, dok je po popisu iz 1991. godine u selu živjelo 53 Bošnjaka i 101  mještanin srpske nacionalnosti.

Betona doteklo i za ćupriju preko Balaklagije

Da se baš ne cjepidlači u Malkočevcima, pokazalo se i po tome što je u kamionu bilo i viška betona koji je odmah iskorišten za betoniranje dotrajale ćuprije preko seoskog potoka Balaklagije koji ne presušuje i koji uz stećke, rimske bunare, stari mihrab i brojne stare nišane u čak četiri muslimanska groblja u ovom selu svjedoči bogatu prošlost ovog kraja.