GLOBUS

Kerry: Veća podrška mirovnom planu UN-a za Libiju

Američki državni sekretar najavio

Fena

2.8.2015

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je danas da će zatražiti veću podršku za mirovni plan Ujedinjenih nacija za Libiju, koji je parlament u Tripoliju odbacio.

Dio frakcija u Libiji potpisao je 12. jula sporazum pod pokroviteljstvom UN-a o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i okončanju sukoba, ali je parlament u Tripoliju, uspostavljen kao pandan zvanično priznatoj skupštini koja je protjerana iz prijestonice, taj sporazum odbacio, naveo je Reuters.

- Ne možemo dozvoliti da jedna ili dvije ili tri različite grupe koje nisu postigle sve svoje ciljeve, koje su se nadale da će postići kroz konflikt, unište čitav proces - rekao je Kerry na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom egipatske diplomatije Samehom Šukrijem.

- Dogovorili smo se da ćemo razmotriti par mogućnosti i opcija u narednima danima o tome kako bismo mogli da dobijemo veću podršku za incijativu UN odmah - kazao je Kerriy ne precizirajući o kakvim koracima je riječ.

SAD i njeni evropski saveznici su pokušali da preko UN uvedu sankcije pojedincima u Tripoliju koji se protive sporazumu, ali su taj potez blokirale Rusija i Kina.

Evropska unija priprema sankcije protiv nekih libijskih zvaničnika optuženih za blokiranje sporazuma, rekle su zapadne diplomate za britansku agenciju prošlog mjeseca.

Kerry je danas posjetom Egiptu započeo turneju po Bliskom istoku, koja će trajati do 8. augusta, tokom koje želi da uvjeri bliskoistočne saveznike SAD da će ih postignuti sporazum o ograničenju iranskog nuklearnog naoružanja učiniti sigurnijim, javlja Tanjug.