REGION

Preminuo zagrebački prvak baleta Damir Novak

Gostovao na pozornicama širom Hrvatske, bivše Jugoslavije i inozemstva

Onasa

2.8.2015

Damir Novak, dugogodišnji prvak Baleta HNK u Zagrebu, preminuo je danas u 81. godini, izvijestili su iz Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU).

Riječ je o umjetniku koji je tokom tridesetogodišnje karijere odigrao gotovo sve vodeće uloge baletnog repertoara.

Podjednako uspješan u klasičnom, savremenom i nacionalnom izričaju, ostvario je brojne baletne kreacije od kojih mnoge i danas žive u kolektivnom sjećanju publike. Interpretirao je uloge klasičnih prinčeva u baletima Pepeljuga Sergeja Prokofjeva u koreografiji Pie i Pina Mlakara, te u trolistu Petra Iljiča Čajkovskog, Labuđem jezeru u koreografiji Rostislava Zaharova, Trnoružici u koreografiji Fran=E7oise Adret i Orašaru u koreografiji Waczlawa Orlikowskog.

Posebno se pamti njegova interpretacija demonskih likova kao što su Đavo u Đavo u selu Frana Lhotke u koreografiji Pie i Pina Mlakara i Kaščeja u Žar ptici Igora Stravinskog u koreografiji Petera van Dyka.

Ostvario je i brojne druge uloge sarađujući s mnogim istaknutim domaćim i stranim koreografima kao što su Norman Dixon, Octavio Cintolesi, Walter Gore, Dimitrije Parlić, Iko Otrin, Nevenka Biđin, Sonja Kastl, Franjo Horvat, Miljenko Vikić, Zvonimir Reljić, Maja Bezjak, Oskar Harmoš, Milko Šparemblek i dr.

Damir Novak rođen je 1935. godine u Zagrebu, gdje je završio studij na Visokoj pedagoškoj školi i baletnu školu kod Ane Roje.

Angažiran je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu od 1946., kao član baletnog ansambla, da bi od 1956. postao solista, sve do odlaska u mirovinu 1981.

Bio je ravnatelj Baleta HNK u dva navrata; od 1972. do 1974. i  od 1977. do 1981.

Tridesetu godišnjicu umjetničkog rada proslavio je 1982. godine ulogom Đavla u baletu Đavo u selu Frana Lhotke.

Gostovao je na pozornicama širom Hrvatske i bivše Jugoslavije, te u inozemstvu; Austriji, Češkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Rusiji, Njemačkoj, Japanu, Australiji, Indiji, itd.

Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo dodijeljena mu je 2007.