BIH

GORAŽDE Posljednji oproštaj od Seje Bavčić, predsjednice Udruženja "Biser"

Odlazak najsjajnijeg iz perle goraždanskih bisera

Al. B.

2.8.2015

Goraždani su se oprostili od najsjajnijeg iz perle bisera Udruženja za borbu protiv karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja "Biser", Seje Bavčić.

Nakon duže i teške bolesti i liječenja u Sarajevu, dugogodišnja predsjednica udruženja preminula je samo par dana nakon što je prebačena u Goražde, grad kojeg je neizmjerno, do posljednjeg daha voljela. Seja će ostati upamćena po svojoj snazi, upornosti i vedrini, ali i spremnosti da u svakom trenutku, uprkos problemima sa kojima se sama suočavala, pomogne drugome.

ifeta-osmankovic

- Živjela je punim plućima bodreći nas da budemo hrabre i da svaki dan dočekujemo i ispraćamo sa osmijehom. Cijenila je život jer joj je u više navrata bio ugrožen. Znajući koliko je važna bila podrška sa prijateljicama je 2006. osnovala udruženje "Biser" - kazala je na komemorativnoj sjednici u Velikoj sali Centra za kulturu Ifeta Osmanković, Sejina prijateljica i članica udruženja.

Od žene koja je dala veliki doprinos u zbrinjavanju ranjenika u Ratnoj bolnici Goražde, a u miru nastavila borbu za živote i prava oboljelih, te učestvovala u svim humanitarnim projektima u Goraždu, oprostili su se i njeni prijatelji i novinari Slavko Klisura i Elvira Aganović, te načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović.

seja-bavcic

- Danima smo strepili i molili se da seja bude dobro i da i iz ove bitke izađe sa svima nama znanim osmijehom i kaže: „Bona, nije to ništa“. Na žalost, ovu bitku je izgubila. Čekala je da je vrate u njeno voljeno Goražde, da tu nađe vječni mir. Bio je to život vrijedan življenja, a bitke koje je vodila bile su bitke za bolje sutra svojih sugrađana i njenog „Bisera“, za poštovanje svakog ko se našao u situaciji da treba pomoć, da treba lijek - kazala je, u ime 24 udruženja iz cijele BiH, regionalna direktorica Programa za osnaživanje zdravlja žena Nela Hasić.