BIH

Povratnici u Pridjel Gornji dobili Društveni dom

Nakon 30 godina čekanja

M. Čabrić

2.8.2015

Nakon 30 godina čekanja oko hiljadu povratnika u Pridjel Gornji kod Doboja konačno su dobili Dom kulture. Izgradnjom doma društveni život u naselju, posebno medju mladima, će biti dodatno obogaćen.

- Od daleke 1985. Godine mi čekamo na ovaj trenutak. Evo dočekali smo. U Domu će biti mjesta za sve. Prevashodno za naraštaj madih, za djecu, za djake, za omladinu, za studente, kulturna i sportka udruženja - kazao je  Rešid Džanić, član Savjeta MZ Pridjel Gornji. 

Izgradju Društvenog doma u Pridjelu Gornjme u cjelosti je za 240.000 maraka finansiralo Federalno ministarstvo za rasljene osobe i izbjeglice. 

- Ovaj projekt smo realizirali u dvije budžetske godine, 2014. i 2015. godina. Ukupna investicija je oko 240.000 KM - kazao je Adil Osmanović, bivši ministar za rasljene osobe i izbjeglice FBiH koji je s Džanićem i dobojskim gradonačelnikom Obrenom Petrovićem svečano tovrio novoizgrađeni Dom.

U Pridjel Gornji se od prijeratnih 1.400 stanovika do danas vratilo oko hiljadu. Obnova kuća je privedena kraju. Na infrastrukturi još ima posla pa povratnici, s pravom, očekuju pomoć gradskih i viših nivoa vlasti u našoj zemlji.