GLOBUS

SVJEDOČENJE ANTE IZ AUSTRALIJE Pomogao sam ubici da sakrije tijelo žrtve

Ubistvo iz prošle godine

(N. K.)

2.8.2015

Pred sudom je Ante Bacak priznao da je prijatelju Džonu Butoracu pomogao da sakrije tijelo ubijenog trgovca automobilima Balikela (42). Bacak je inače stolar koji je u hrvatskoj zajednici u Melburnu poznat i kao ”Kapetan”.

Bacak je osim toga, Butorcu pružio i alibi pa je pred istražiteljima mjesecima tvrdio da je Butorac u vrijeme ubistva bio kod njega kući gdje su zajedno gledali film.

Krajem oktobra prošle godine policija je pronašla tijelo u prtljažniku zapaljenog Pežoa 407, a istragom je utvrđeno da je Kenan Balikel podlegao udarcima u glavu i vrat.

Kada ga je došao da traži pomoć, Butorac je Bacaku priznao, tvrde tužitelji, da je Balikela ubio željeznom polugom. Bacak ga nije pitao zašto je to učinio i odlučio je da mu pomogne ”iz osjećaja lojalnosti i prijateljstva”, piše australijski The Age, a prenosi 24sata.hr.

Ubijeni trgovac i otac petoro djece identifikovan je po otisku na desnom palcu s obzirom na to da je ostatak tijela bio ispečen do neprepoznatljivosti.

Iako je uhapšen, Bacak je ostao pri svojoj priči, ali ne zadugo. Mlađa ga je sestra, kažu tužioci, nagovorila da kaže istinu.

On je na pitanje istražitelja zašto je pomogao Džonu Butorcu, odgovorio vrlo kratko:

– Zato što sam je**ni idiot.

On je u svoju je odbranu istražiteljima objasnio da je Butorac bio u rastresenom stanju pa se zbog toga bojao da će nauditi njegovoj porodici, ako mu ne pomogne u zločinu.

Sudu je odbrana objasnila kako Bacak dolazi iz ugledne hrvatske porodice te kako je po nadimku ”Kapetan” poznat upravo zbog toga što uvijek pomaže prijateljima.

S Butorcem je bio prijatelj godinama, a nakon što su zajedno zapalili tijelo ubijenog, on ga je posjećivao nekoliko puta sedmično kako bi bio siguran da Bacak neće ”popustiti” pred policijom.

Džon Butorac je poricao ubistvo Balikela, a pred sudom će se pojaviti krajem septembra.