REGION

SLOVENIJA Građani podržavaju Cerara

Hrvatska Vlada pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži

Srna

2.8.2015

Više od 90 posto Slovenaca podržava stav svog premijera Mire Cerara u arbitražnoj aferi sa Hrvatskom, rezultati su ankete koju je objavio ljubljanski list "Dnevnik". 
 
Nastavak arbitraže i nakon što je Hrvatska istupila iz arbitražnog sporazuma podržava 91,7 posto ispitanika, dok je protiv 5,4 posto.

Istraživanje pokazuje da 49 posto ispitanika smatra da je hrvatska obavještajna služba odgovorna za objavljivanje kompromitujućih transkripata zbog kojih je izbila afera, a 43 posto se izjasnilo da odgovornost snose osobe koje su bile prisluškivane, jer se nisu zaštitile.

Hrvatska Vlada pokrenula je prošle sedmice postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. godine, zbog toga što je slovenačka strana povrijedila taj dokument, kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Afera je izbila zbog otkrića da su se slovenački arbitar Jernej Sekolec i agent Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija. 

Prema objavljenom transkriptu i audio-zapisu razgovora Sokoleca i Drenikove, arbitražni sud bi dodijelio veći dio Piranskog zaliva zaliva Sloveniji, što je u suprotnosti sa zahtjevima Hrvatske. 

Hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je Cerara na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred "odgovarajući međunarodni forum", nakon što je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma.

U odgovoru hrvatskom kolegi, Cerar je naveo da su hrvatski potezi u vezi sa arbitražom "vrijedni žaljenja" i da je arbitražni sporazum jedina važeća osnova za rješenje graničnog pitanja.

Cerar je naveo da će se odazvati pozivu na sastanak kada arbitražni sud, nakon izjašnjavanja obje strane o zapletu, donese odluku o nastavku procedure.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. godine u Stokholmu. 

Ovim sporazumom je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.