GLOBUS

KALIFORNIJA Nastavlja se borba sa šumskim požarima

Izgorjelo dvadesetak kuća

Fena

2.8.2015

Požari koji bjesne u šumama širom Kalifornije šire se i dalje, a dosad je jedan vatrogasac izgubio život, izgorjelo je dvadesetak kuća, a na hiljade ljudi je bilo prisiljeno da pobjegnu, dok se nastavlja bitka protiv vatre i sa zemlje i iz vazduha.

Portparol Ministartsva za šume i zaštitu od požara Daniel Berlant je saopćio da duž sjeverne Kalifornije, od subote gori 21 veliki požar, od kojih su neki izazvani gromovima. 

Oko 8.000 vatrogasaca se bori da ugasi plamen, što je izuzetno teško, poslije nekoliko godina suše u Kaliforniji, prenosi AP. 

To je primoralo guvernera Kalifornije Jerrya Browna da objavi vanredno stanje u zemlji i da pošalje kalifornijsku nacionalnu gradu da pomaže u zaustavljanju katastrofe. 

Berlant je rekao da se očekuje da će se opasnost nastaviti do kraja vikenda, a očekuje se i više grmljavine. 

Vatrogasac David Rul iz Južne Dakote izgubio je život u požaru, koji je izbio u četvrtak i brzo se kretao kroz nacionalni park Modok, oko 100 milja južno od Oregona. 

On je bio u vozilu, tražeći način kako da se bori protiv vatre, kada su kolege izgubile kontakt s njim, a njegovo tijelo je pronađeno u petak.