BIH

Uz himnu, vatromet i niz sadržaja otvoren Festival prijateljstva u Goraždu

Posjetioci oduševljeni bosanskim jelima u „Bosanskoj avliji“

Al. B.

2.8.2015

Intoniranjem himne festivala „Pruži mi ruku, prijatelju“, podizanjem festivalske zastave na jarbol i vatrometom sinoć je u Goraždu svečano otvoren 18. internacionalni Festival prijateljstva. Ceremoniju svečanog otvaranja uljepšali su mališani iz goraždanskih vrtića „SOS Kinderdorf“ i „Sunce“, Duhačkog orkestra iz Travnika, koji su upriličili i promenadni koncert ulicama Goražda.

U programu otvaranja manifestacije koja je u gradu na Drini okupila učesnike iz BiH, Francuske, Turske, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Kosova, Njemačke, nastupili su i Bakir Vehabović, Džejla Ramović, Lejla Žuga, dok je poruku u ime mladih poruku učesnicima uputio Nino Bašić, učenik generacije Mješovite srednje škole „Enver Pozderović“. Ostatak večer pripao je članovima kulturno umjetničkih društava iz Sjenice, Rožaja, Kalesije, Hadžića, Cazina, Vitkovića i Goražda, te „Sjeničkim tamburašima“.

Prije ceremonije otvaranja posjetitelji su mogli pogledati „Bosansku sobu“, te probati tradicionalna jela u „Bosanskoj avliji“, festivalskom kutku za koji su se danima pripremale vrijedne članice Sekcije za očuvanje bošnjačke tradicije i običaja Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu. Na platou Centra za kulturu otvoren je Ljetni sajam knjige, a u Gradskoj galeriji izložba slika nastalih na tradicionalnoj likovnoj koloniji „Boje prijateljstva“.