BIH

GORAŽDE Ansambl "Les ZaZous" iz Francuske zabavio kupce i trgovce

Festival prijateljstva: Nesvakidašnji gosti na goraždanskoj tržnici

Al. B.

1.8.2015

Iako je svečano otvaranje najavljeno za večeras, prvi sadržaji u okviru goraždanskog Festivala prijateljstva već su počeli. Tako su posjetioci i trgovci na Gradskoj tržnici bili ugodno iznenađeni neočekivanim koncertom ansambla Les ZaZous iz francuskog grada Rena (Rennes).

les-zazous-1

Osmijehe na njihova lica posebno su izmamili taktovi sevdalinki "U lijepom starom gradu Višegradu" i "Moj dilbere", a zauzvrat su dragi gosti nagrađeni svježom i slatkom lubenicom.

Prijatelji iz sastava "Les ZaZous", njih 14, već 20 godina sviraju svjetsku muziku, imaju desetak koncerata godišnje, a značajan dio svog angažmana posvetili su humanitarnom radu.

les-zazous-2

- Ponekad nastupamo besplatno, a povremeno primimo platu koja nam služi da finansiramo nastupe ili putovanja u inostranstvo. U Goraždu smo bili 2005, 2007, 2009. godine i jako smo sretni što ponovo vidimo dobre ljude ovog grada. Za Goražde nas veže iskreno prijateljstvo stvoreno 2005. Kada smo prvi put došli u Bosnu, na Festival prijateljstva. Sa mnogo radosti pamtimo taj prvi boravak ovdje i naše otkriće ljepote sevdalinke - kazala nam je Fransoaz Meje (Francoise Mayet).