REGION

Pusić kandidatkinja za generalnog sekretara UN

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske kandidaturu potvrdila britanskom "Independentu"

Autor:(D. K.)

1.8.2015

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić potvrdila je u intervjuu za bitanski list "Independent" da će se kandidovati za mjesto generalnog sekretara UN.

- Bit ću kandidatkinja za to mjesto. To bi bila fantastična stvar, zlatna prilika. Bila bi mi velika čast već i sama činjenica što učestvujem u procesu - kazala je Pusić, prenosi Index.hr.

Ona je navela da joj je poslijeratno iskustvo u politici bilo od velike koristi i važna priprema za UN.

- Možda je previše očekivati da generalni sekretar može mijenjati države, ali uvjerena sam da mu činjenica da razumije kako funkcionišu stvari, prije ili poslije sukoba, može biti od koristi, posebno pri razgovoru s ljudima u zemljama koje su pogođene sukobima - rekla je ona.

"Independent" navodi da teoretski Pusić ima pristojnu šansu, jer praksa regionalne rotacije pri izboru generalnog sekretara navodi na zaključak kako bi na to mjesto trebalo da dođe neko iz istočne Evrope, a postoji i sve veća podrška da to bude žena.

Pusić je istakla kako bi proces trebalo po prvi put da uključi javnu debatu među kandidatima.

Protivnici iz Hrvatske optužuju Pusić da koketira s međunarodnom scenom, u trenutku kada bi trebalo da usmjeri svoje snage na hrvatsku diplomatiju, jer Hrvatska i dalje ima složene odnose sa susjednim zemljama, piše "Independent".