GLOBUS

Nakon smrti Mula Omara talibani podijeljeni oko novog čelnika

Predvodio pokret dvadesetak godina

Autor:Srna

1.8.2015

Vrhovno vijeće afganistanskih talibana nije konsultirano oko izbora novog čelnika nakon smrti osnivača pokreta mula Omara, saznaje BBC. 

Talibanski izvori saopćili su u četvrtak da je njegov zamjenik, mula Akhtar Mansour, izabran za čelnika militantne grupe. Portparol talibana izjavio je, međutim, za BBC da mula Mansoura nisu imenovali "svi talibani", što je protivno šerijatskom pravu. 

Kazao je da će se vijeće sada sastati kako bi izabralo novog čelnika. 

Neki talibanski zvaničnici optužili su propakistanske krugove unutar pokreta da su im nametnuli mula Mansoura poznatog po podršci mirovnim pregovorima. Barem jedna talibanska frakcija zalaže se da mula Omarov sin naslijedi oca na čelu pokreta. Talibanski portparol, mula Abdul Manan Niazi, izjavio je da oni koji su izabrali mula Mansoura nisu poštovali pravila. 

- Sudeći po islamskim zakonima i principima, kada čelnik umre, šura (vijeće) se sazove i ona imenuje novog vođu - kazao je. 

To je prvi put da su takve razlike unutar čelništva grupe uočene. 

Nalaženje ličnosti koja bi ujedinila pokret poput mula Omara bit će skoro nemoguće za talibane, tako da su podjele unutar grupe krajnje vjerovatne. Pristalice mula Mansoura odbacile su izvještaje da se vojni zapovjednik Qaum Zakir usprotivio njegovom izboru. 

Zakir je bivši zatvorenik iz Guantanama koji ima bazu podrške u pokrajini Helmand i igrat će ključnu ulogu u budućnosti grupe. Strana koja stekne podršku vojnih zapovjednika dobit će većinu podrške mula Omarovog pokreta.  Mula Omar predvodio je pokret dvadesetak godina. Njegovu smrt potvrdili su talibani u četvrtak. 

U saopćenju se ne pominje gdje je, ni kako je umro, samo se navodi da je smrt bila posljedica bolesti i da je on ostao u Afganistanu i nakon američke invazije na Afganistan u 2001.