KULTURA

"Velika drama" pozorišta iz Kruščića osvojila najviše "Zlatnih maski"

U Trebinju završen 58. Festival festivala

P. M.

1.8.2015

Predstava "Skidajte se do kraja", po tekstu Entonija Mek Kartena i Stivena Sinklera i u režiji Mirele Trepanić, ansambla Bosanskog kulturnog centra i KUD-a "Adem Alić" iz Gračanice spustila je zavjesu na ovogodišnji takmičarski dio 58. Festivala festivala u Trebinju. Za protagonistu večeri proglašen je Adnan Ahmetbegović, koji nam je rekao da su na trebinjski festival došli kao pobjednici FEDRA-e u Bugojnu, te da ova komedija na duhovit način govori o nezaposlenim muškarcima koji su na početku luzeri, da bi na kraju postali poznati samouvjereni striperi.

- Nije bilo dileme, svi smo odmah pristali da se na kraju predstave skinemo do gole kože, mada je u početku bilo i predrasuda, ali gdje god smo nastupili publika nas je prihvatila fenomenalno- rekao je Adnan.

U pratećem dijelu posljednje festivalske večeri članovi FKK Trebinje priredili su izložbu fotografija "Festival okom kamere", gdje su bile izložene fotografije nastale tokom sedam festivalskih večeri.

U revijalnom dijelu programa, dok se čekala odluka žirija, nastupio je Klub mladih IKS/OKS iz Boljevaca sa predstavom "Ne igraj na Engleze".

Najbolja predstava 58 Festivala festivala po mišljenju žirija publike je predstava "Velika drama", ansambla KUD-a "Kruščić" iz Kruščića, kojoj je pripala i "Zlatna maska" za najbolju predstavu u cjelini po odluci stručnog žirija.

"Zlatna maska" za najbolje rediteljsko ostvarenje pripala je Dejanu Cicmiloviću reditelju predstave "Velika drama", za najbolju mušku ulogu Nikoli Bulatoviću, glumcu u "Velikoj drami" ansambla iz Kruščića, dok je "Zlatna maska" za najbolju žensku ulogu pripala Zrinki Majstorović, glumici Dramske skupine "ERKaVe" iz Zagreba, za ulogu u predstavi "Sluškinje".

nagradjeni

"Zlatnu masku" za najbolje epizodne uloge dobila je Milica Minić, glumica u predstavi "Velika drama", pozorišta iz Kruščića, te Miša Bajkić iz Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke, za glumačko ostvarenje u predstavi "Tetovirane duše".

"Zlatna maska" za najbolju žensku ulogu pripala je Zrinki Majstorović, glumici Dramske skupine "ERKaVe" iz Zagreba, za ulogu u predstavi "Sluškinje", dok je najbolja muška epizoda Miša Bajkić iz Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke, za glumačko ostvarenje u predstavi "Tetovirane duše".

Predstavi iz Smederevske Palanke pripala je i "Zlatna maska" za najbolju scenografiju festivala, čiji je autor Ljubo Mirčevski, dok je nagrada za najbolju kostimografiju dodijeljena Mireli Trepanić za predstavu "Skidajte se do kraja", Bosanskog kulturnog centra i KUD-a "Adem Alić" iz Gračanice.

"Zlatnu masku" za najbolju autorsku muziku i dizajn zvuka na festivalu žiri je dodijelio Jovanu Vučuru, za muziku u predstavi "Ko to tamo režira?!", Gradskog pozorišta Trebinje, dok je najvećim priznanjem festivala za kolektivnu igru nagrađen ansambl Bjelopoljskog pozorišta, za predstavu "Odjeci".

Diplome festivala dobili su Jelena Stanimirović iz Smederevske Palanke, Vesna Đurić iz Trebinja, Elena Klekovska iz ansambla Gimnazije "Goce Delčev" iz Kumanova, Predrag Vukojević iz Bijelog Polja i Emir Fejzić iz Gračanice.

Obrazlažući ove odluke stručnog žirija festivala, koji je radio u sastavu: predsjednik Raško V. Jovanović, dramski pisac Željko Hubač i reditelj Lea Obradović.