BIH

Bajramović: Usvojeni Zakon ruši prava radnika, osvetit ćemo se na izborima!

Nakon jučerašnjeg usvajanja novog Zakona o radu

Autor:E. HALIMIĆ

1.8.2015

Povodom jučerašnjeg usvajanja novog Zakona o radu Savez samostalnih sindikata BiH je u zgradi Sindikata BiH danas održao vanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je naglašeno da novousvojeni Zakon ruši prava radnika, a daje slobodne ruke poslodavcu.

- Održani protest pokazao je jedinstvo Sindikata, dobili smo dodatni vjetar u leđa. Usvojeni Zakon ruši prava radnika, ali mi smo spremni za drugo poluvrijeme borbe. Radnici ne trebaju da se plaše, mi ćemo ih zaštititi. Ovim zakonom vlast FBiH dala je odriješene ruke poslodavcima da rade šta hoće. Udruženje poslodavaca FBiH je sve vrijeme lobiralo i vršilo propagandu ovog zakona jer je on samo u njihovom interesu. Radnici moraju da se okrenu Sindikatu jer smo mi jedini koji im mogu garantovati kakva takva prava. Radnici će ovo zapamtiti, a osvetit ćemo im se na izborima - kazao je Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Selvedin Šatorović potpredsjedinik SSS BiH kazao je da se borba za prava radnika nastavlja, te da nije isključena mogućnost i generalnog štrajka.

- Izuzetno smo ponosni na radnike zbog protesta koje smo održali. Ovaj "papkov" zakon bit će u primjeni, ali ćemo mi nastaviti svoju borbu. Jučer tokom zasjedanja i rasprave tražili smo odgovor na pitanje koji je to član Zakona o radu koji će otvoriti nova radna mjesta. Oni nisu imali odgovor na to pitanje. Ovo nismo radili samo zbog radnika, već i zbog interesa države, jer ako se radnicima umanje prava i plate past će i prihodi u državne budžete. Mi nastavljamo svoju borbu, postoji mogućnost da organizujemo generalni štrajk na nivou FBiH. Posebno želim naglasiti da nema podjela unutar Sindikata, i da nema poblema u Sindikatu. Ovo je borba svih nas - naglasio je Šatorović.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH jučer poslije ponoći minimalnom potrebnom većinom od 50 glasova usvojio je Prijedlog zakona o radu.

Protiv je bilo 30 poslanika, a suzdržanih nije bilo.

Za zakon su glasali poslanici SDA, A-SDA, SBiH, koalicije predvođene HDZ-om BiH, BPS-a i Naše stranke, a protiv su bili poslanici SBB-a SDP-a, DF-a i HDZ-a 1990.

Primjena Zakona počet će nakon objavljivanja u Službenim novinama FBiH.