REGION

Slovenija ne odustaje od arbitražnog sporazuma

Povodom poziva hrvatskog premijera Zorana Milanovića

Srna

1.8.2015

Slovenački premijer Miro Cerar ocijenio je da su hrvatski potezi u vezi sa arbitražom "vrijedni žaljenja" i da je arbitražni sporazum jedina važeća osnova za rješenje graničnog pitanja. 

Povodom poziva hrvatskog premijera Zorana Milanovića da se sastanu i razmotre iznošenje graničnog spora pred drugu međunarodnu pravosudnu instituciju, Cerar je naveo da Slovenija neće odustati od arbitražnog postupka i da očekuje da će on biti nastavljen.

- Slovenačka Vlada u cijelosti odbija argumente na kojima Hrvatska zasniva svoje postupke i smatra da su oni u suprotnosti sa arbitražnim sporazumom i da za njih ne postoji nikakvo uporište u međunarodnom pravu -naveo je Cerar u pismu Milanoviću.

Slovenački premijer je izrazio nadu da će Hrvatska odustati od izlaska iz arbitraže i držati se prijašnjeg dogovora.

Milanović je pozvao juče slovenačkog kolegu na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred odgovarajući međunarodni forum, nakon što je Hrvatska odlučila da izađe iz arbitražnog postupka.

U pismu Ceraru, Milanović je predložio da se susret održi Hrvatskoj ili u Sloveniji, imajući u vidu važnost "istinskog partnerstva i savezništva dvije susjedne države u EU i NATO-u". 

Cerar je u odgovoru na Milanovićevo pismo naveo da bi do ovog susreta moglo doći tek nakon što se arbitražni sud, nakon izjašnjavanja obje strane, odluči o nastavku procedure.

- Istina je da su Slovenija i Hrvatska saveznici i partneri u EU i NATO, ali prisluškivanje i jednostrani izlazak iz dogovora i ratifikovanih međunarodnih ugovora ne doprinosi tom savezništvu i partnerstvu -naveo je Cerar u pismu.

Hrvatska Vlada pokrenula je prije dva dana postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. godine, zbog toga što je slovenačka strana povrijedila taj dokument, kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenački arbitar Jernej Sekolec i agent Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija. 

Prema objavljenom transkriptu i audio-zapisu razgovora Sokoleca i Drenikove, arbitražni sud bi dodijelio veći dio Piranskog zaliva zaliva Sloveniji, što je u suprotnosti sa zahtjevima Hrvatske. 

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. godine u Stokholmu. NJime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.